Замість “спорт поза політикою” “політика у спорті”: як РФ використовує змагання у своїх цілях — розбір експертів

Бойкот російського спорту. Фото: gettyimages.com

Ситуація з дискваліфікацією української фехтувальниці Ольги Харлан, яка відмовилася потиснути руку суперниці з РФ на чемпіонаті світу з фехтування в Італії, чітко показала присутність політики у спорті.

Те, як демонстративно росіянка Анна Смирнова довго тримала простягнуту руку, сиділа на стільці в очікуванні суддівського рішення щодо Харлан, для багатьох виглядало, як заздалегідь спланована постановка російських спецслужб.

За правилами Міжнародної федерації фехтування (FIE), бій вважається завершеним після того, як обидва фехтувальники відсалютують один одному, рефері та глядачам, повернуться на свою захисну лінію, виконають салют фехтувальника і потиснуть руку противнику.

За відмову підкорятися цим правилам — дискваліфікація на весь турнір плюс усунення від усіх змагань на 60 днів.

На період пандемії COVID-19 потиск рук було скасовано. Повернули його напередодні поєдинку Харлан-Смирнової 26 липня. Для цього було скликано екстрене засідання FIE.

Примітно, що напередодні українська федерація фехтування повідомила Міжнародну федерацію, що українські спортсмени тиснути руки російським спортсменам не будуть.

Ситуацію, що склалася, міністр спорту України Вадим Гутцайт пояснив тим, що у Міжнародній федерації фехтування “багато людей, які працюють на Росію”.

Донедавна президентом Міжнародної федерації фехтування був російський олігарх Алішер Усманов. Зараз її очолює представник Греції Еммануель Катсіадакіс.

“Ми зрозуміли, що та країна, яка тероризує нашу державу, наших людей, наші сім’ї, також тероризує і спорт. Ніколи нікого не можна примусити до миру. Особливо українців. Ніколи. Жодним рукостисканням”, — сказала Ольга Харлан у відеозверненні до українців.

Раніше Ольга Харлан жорстко критикувала Міжнародну федерацію фехтування за дозвіл спортсменам із Росії та Білорусі брати участь у змаганнях під час війни.

Поки що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) не запросив для участі у літніх Олімпійських іграх-2024 у Парижі Національні олімпійські комітети РФ та Білорусі. Таке запрошення вже отримали 203 країни.

МОК заявив, що пізніше розгляне можливість участі у змаганнях у Парижі окремих російських та білоруських спортсменів у нейтральному статусі. Рішення щодо участі представників країни-агресора залежатиме від розвитку ситуації.

Натомість на Олімпійські ігри-2024 МОК вже автоматично кваліфікував Ольгу Харлан.

Раніше група з більш ніж 30 країн, включаючи США, Німеччину та Австралію, домовилися вимагати усунення російських та білоруських спортсменів від участі в Олімпіаді 2024 року.

Заклик до Міжнародного олімпійського комітету не допускати до змагань російських та білоруських спортсменів у 2024 році підтримало керівництво Ради Європи.

Про те, як РФ використовує міжнародні змагання для просування своїх наративів, і як цьому можна протистояти — в ефірі телеканалу  FREEДOM  говорили:

  • Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України;
  • Жан Беленюк, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України (ВРУ) з питань молоді та спорту;
  • Олексій Гончаренко, член української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи;
  • Євген Зінченко, спортивний журналіст, редактор телеканалу “Дім”.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Спорт — і є політика

— Росія ні на що не впливає. Впливають корупційні гроші і впливає такий персонаж як [російський мільярдер] Усманов, який [з 2008 по 2022 роки] був головою Міжнародної федерації фехтування (FIE) і залишається неформально її головою.

Усманов зацікавлений у збереженні нинішнього типу російської держави, бо лише у цьому типі держави цей суб’єкт може мати якісь гроші. Програє Путін — Усманов йде по судовій лінії, суттєво втративши свою дохідну частину.

Усманов, до речі, довгий час фінансував вертикаль гімнастичного спорту в РФ, не треба пояснювати тут прямий взаємозв’язок з Путіним.

Міжнародне спортивне співтовариство має остаточно зрозуміти, що немає ніяких нейтральних прапорів, немає ніяких нейтральних російських спортсменів. І що немає спорту поза політикою.

Спорт і є політика. Тому що спорт це маніфестування державної політики.

Російський спортсмен приїжджає на міжнародні змагання та каже: круто, що війна, круто, що ми вирізаємо українських дітей, круто, що ми їх убиваємо. Ну і що, що він із білим прапором. Він — російський спортсмен.

Інвестування Росією довгі роки у спортивні та інші міжнародні організації призвело до парадоксу, що нашу спортсменку дискваліфікують за те, що вона відмовляється тиснути руку вбивці.

У мене питання: яка мета російської фехтувальниці на цих змаганнях? Щоб що? Щоб світові надіслати сигнал: можна вбивати когось і одночасно можна приходити на змагання та демонструвати нахабну модель поведінки.

Напередодні наша федерація фехтування повідомила Міжнародну федерацію, що ніхто нікому руки не потисне. Для цього досить просто нахилити рапіру, показати, що ми закінчили бій, далі я тебе не знаю. Тобто федерацію повідомили, що Харлан не тиснутиме руку росіянці.

Але далі відбувалася чітко продумана операція, яку здійснила Міжнародна федерація під егідою російського суб’єкта на прізвище Усманов.

Далі необхідно ще раз порушити питання перед Міжнародним олімпійським комітетом, перед міжнародними федераціями, перед спонсорами, що ви продовжуєте фінансувати цю виставу, або ви зупиняєтеся.

Ми маємо ще раз сказати: спорт — це політика, продовження політики. Якщо ви толеруєте присутність російських спортсменів, то ви толеруєте вбивства українських громадян. Тоді вийдіть та публічно скажіть, що вітаєте вбивства українських громадян.

А ми продовжуємо толерувати ці організації. Ми говоримо: Міжнародна федерація фехтування — нормальна організація тощо. Не нормальна організація, це організація, яка сприяє геноциду українських громадян. Просто потрібно називати речі своїми іменами.

Світ змінюється. І я думаю, що ця війна якраз і дозволяє поставити всі правильні запитання та домогтися відповіді на них. Ось ми маємо домогтися відповіді від цієї федерації, умовно кажучи, хто це взагалі? Для чого вони це роблять?

ЖАН БЕЛЕНЮК: Українських та російських спортсменів стикають навмисно

— Я вважаю, що це було зроблено навмисно, коли стикаються два спортсмени: з нашої країни та з так званої нейтральної країни. Усі знають, що це представники Росії.

Кількість учасників чемпіонату — понад сотню, але вже у першому бою представники України зійшлися з представниками країни-агресора.

Напередодні поєдинку Ольги Харлан із “нейтральною” Анною Смирновою мав виступати Ігор Рейзлін — теж наш фехтувальник, який у першому ж бою зійшовся б із представником Росії.

Я в дива не вірю і не можу собі уявити, як так могло скластися.

Думаю, що це навмисна провокація для того, щоб вибити наших спортсменів, знаючи, що вони не будуть готові тиснути руку представникам Росії.

Смирнова показово стала наполягати на тому, щоб вона [Ольга] потиснула їй руку, потім їй винесли стілець, на якому вона просиділа 50 хвилин, чекаючи на рішення про свою апеляцію. Зрозуміло, що їй [Смирновій] сказали: “Дівчинко, незважаючи на те, як ти виступиш, головне твоє завдання — спровокувати Олю, щоб вона не потиснула руку, а ми тоді свою історію вже виконаємо”.

Я не знаю, наскільки Міжнародна федерація фехтування була зацікавлена в цьому, тому що репутаційні ризики, які вона відчула на собі, вони точно не підуть на користь організації.

ОЛЕКСІЙ ГОНЧАРЕНКО: Харлан відстояла українських спортсменів

— Я вважаю за правильне, що Міністерство спорту України змінило свою позицію.

Коли українське Мінспорту говорило, що змагання за участю росіян та білорусів українські спортсмени мають ігнорувати, виходило, що українські спортсмени через них втрачають спортивну кар’єру, тоді як вони переносять російську агресію, їх рідних обстрілюють, а їхні рідні, можливо, воюють на фронті .

Ситуація з Ольгою Харлан показала, що треба їхати, бути присутнім. Однак поводитися необхідно гідно та належним чином.

Вона вийшла, перемогла, руку нікому не потисла, і тепер це вже не обов’язково і для всіх інших. Міжнародна федерація фехтування вносить зміни до своїх правил, і тепер це рукостискання буде необов’язковим.

Тобто Ольга досягла результату набагато більшого, ніж просто для себе. Для багатьох спортсменів.

Розвиток ситуації показує, що тільки так і треба чинити.

ЄВГЕН ЗІНЧЕНКО: Усунути РФ від змагань можна через допінг

— Міжнародний олімпійський комітет постійно протягує РФ на Олімпіади під різними статусами, без прапорів, без гімнів, без згадки “олімпійська команда Росії”, “олімпійська команда Російського олімпійського комітету”, як завгодно, але протягнути.

З моменту відкриття всьому світу ситуації з допінгом у Росії, що це державна програма, що це державна підтримка, що це придумано та здійснено на державному рівні, не можна було допускати російських спортсменів до змагань.

Повного виключення Росії з міжнародного спортивного руху не сталося завдяки позиції МОК, який живе формулою, що повинні всі брати участь, що деякі атлети не винні, кого зловили з допінгом — того покараємо, кого не зловили — навіщо тоді всіх карати.

Усі аргументи, аргументи, що це державна політика і не спіймали — це справа часу, ніяк не діяли на Міжнародний олімпійський комітет та [його президента] Томаса Баха.

Тема допінгу — саме той інструмент, який має МОК, щоб усунути РФ від змагань.

Але незважаючи на те, що МОК і особисто Бах підтриримали українську фехтувальницю Ольгу Харлан, ставлення до участі в Олімпіаді російських спортсменів не змінилося.

https://www.youtube.com/watch?v=Lwkqq85bj6Y
Прямий ефір