Після припинення роботи “зернового коридору” навігація в Чорному морі спостерігається тільки в районі Криму, — Гуменюк

Чорне море. Фото: odessa-life.od.ua

Із припиненням роботи зернової угоди зупинилася навігація в Чорному морі, пов’язана з портами на підконтрольній Україні території. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

“Блокада сьогодні — це фактично припинення роботи “зернового коридору”. Щойно він перестав працювати, вся навігація в Чорному морі зупинилася, та, яка була пов’язана з портами на підконтрольній Україні території. Навігація в Чорному морі зараз спостерігається навколо тимчасово окупованого Криму. Там окупанти у незаконний спосіб використовують порти, які захопили, і намагаються там проводити і рибопромислову діяльність, і відвантаження товарів, і різних вантажів, які допомагають підтримувати економіку Росії. Саме тому Україна і змушена була зробити дзеркальний жест і попередити, що всі судна, які слідуватимуть і підтримуватимуть економіку Росії, будуть так само трактуватися, як військова легітимна мета”, — сказала речниця.

Читайте також: Росія перетворює Чорне море на своє внутрішнє, а весь світ нічого не робить — думка

Як повідомлялося раніше, у Кремлі заявили, що не мають наміру більше брати участь у Чорноморській зерновій ініціативі (зернова угода), термін дії якої закінчився 17 липня. Мовляв, умови, які висувала Москва, не виконано.

Росія “підкріпила” свою позицію виходу з угоди ракетним обстрілом інфраструктури Одеського морського торгового порту.

Водночас РФ має намір повернутися в зернову угоду за умови виконання низки своїх умов.

Прямий ефір