Шойгу відвідав Пхеньян не лише заради зброї: експертка із питань Східної Азії пояснила причини відкритого візиту

Наталія Плаксієнко-Бутирська. Скріншот: uatv.ua

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу вирушив до КНДР не лише за зброєю, але й щоб показати світові та росіянам, що у них є союзники. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Вона нагадала, що розвідка Сполучених Штатів Америки ще минулого року говорила, що, ймовірно, Пхеньян міг продавати ПВК “Вагнер” зброю, артилерію та снаряди.

“Снарядний голод періодично у Росії з’являється і остаточно Росія неспроможна заповнити запаси. А Північна Корея, зі свого боку, країна, яка перебуває з 1953 року в стані війни, а з 1950-го вона вела війну, і за цей час нагромадилися великі склади зброї, особливо артилерії. Але й плюс Радянський Союз дуже серйозно допомагав не лише розвивати збройну сферу та збройову промисловість, але й також надавав різні види зброї КНДР”, пояснила експертка.

З одного боку, є багато можливостей поповнити запаси, що лежать на складах, з іншого боку, ця зброя є сумісною з російською, з колишніми радянськими системами.

“І тому ми, звичайно, припускаємо, що таке питання порушувалося під час візиту Шойгу”, додала Плаксієнко-Бутирська.

Але, за її словами, це не головна мета візиту, оскільки між країнами є ще більша зацікавленість у співпраці на дипломатичному та на політичному рівні.

“Дипломатичні місії інших країн давно залишили Пхеньян, тому що Північна Корея —  складна країна, і в неї загалом складні дипломатичні відносини з різними країнами. І стабільність там слабка, але російське представництво тримається і містить дуже немаленький штат людей, які ще з радянських часів перебувають саме в цій країні. Зокрема, посол Росії провів у країні 27 років. І тому розмови про допомогу Північної Кореї та зокрема домовленості про зброю йдуть постійно і не для загального огляду”, — сказала гостя ефіру.

Крім того, за її словами, Росії все ж хочеться показувати і для міжнародного суспільства, що вона сама справляється, самодостатня, але й для своєї внутрішньої аудиторії теж.

Також вона зазначила, що Китай, Росія, Північна Корея об’єдналися, щоб протистояти у своєму регіоні Сполученим Штатам Америки, Південній Кореї та Японії.

Нагадаємо, як сказала експертка із питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська, війна Росії проти України вплинула на ситуацію в країнах Східної Азії.

Прямий ефір