Гіркін — військовий злочинець, а не політичний в’язень, його потрібно видати в Гаагу, — Курносова

Ігор Гіркін (Стрєлков) у суді Москви. Фото: РІА Новости

Найбільш затятого прихильника “русского мира”, першого “міністра оборони ДНР” Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) російський опозиціонер Олексій Навальний назвав політичним в’язнем. За все скоєне Гіркіна не можна вважати політичним в’язнем, а необхідно його передати в Гаагу (Нідерланди). Таку думку сьогодні, 26 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила політична аналітикиня, головна редакторка порталу After empire Ольга Курносова.

“Гіркін — військовий злочинець і його потрібно було б видати в Гаагу. Для мене питання, чому його так пізно заарештували? Тому що досить давно він висловлювався дуже неприємно, зокрема й на адресу [президента РФ Володимира] Путіна. Мабуть, порахували, що ще якусь користь він може приносити. Ну а зараз ця користь закінчилася”, — сказала вона.

Експертка зазначила, що не тільки з політичних, а й з етичних мотивів Гіркіна не можна вважати політичним в’язнем, оскільки його засуджено до довічного ув’язнення Окружним судом Гааги за збиття літака Boeing 777 рейсу МН17 у 2014 році в Донецькій області.

“Гіркін не стає політичним в’язнем, на мій погляд, тому що все-таки визнання політичним в’язнем — це річ не тільки політична, а й етична. Тобто це ті люди, яких ми вважаємо невинними. Умовно кажучи, якщо завтра ми б прийшли до влади, на мій погляд, Гіркіна не потрібно було б відпускати, а потрібно було б передати в Гаагу”, — зазначила вона.

Читайте також: Гіркін пішов проти мейнстриму і постраждав за інакомислення, — Лещенко

Нагадаємо, 21 липня російські силовики затримали колишнього ватажка бойовиків самопроголошеної “ДНР” Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Йому висунуто обвинувачення за статтею 282 КК РФ — за екстремізм. Міщанський суд Москви заарештував Гіркіна на 2 місяці — до 18 вересня. У справі про екстремізм йому загрожує 5 років.

Прямий ефір