Розв’язана Кремлем війна проти України вплинула на ситуацію в країнах Східної Азії, — Плаксієнко-Бутирська

Наталія Плаксієнко-Бутирська. Фото: media.az

Війна Росії проти України вплинула на ситуацію в країнах Східної Азії. Про це сьогодні, 25 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

“Війна Росії проти України серйозно змінила бачення цих країн і на Китай, і на ситуацію в регіоні загалом. Почнемо з того, що Росія зайняла північні території Японії, і Японія не визнає цього факту. Вона цього року ввела знову у свою білу книгу дипломатії, що це острови, окуповані Росією. Тобто в будь-якому разі, навіть у дипломатичній розмові йдеться про те, що між цими країнами на сьогодні не розв’язані територіальні питання”, — сказала експертка.

Вона нагадала, що Японія підтримує Україну, поступово змінюючи політику з надання допомоги.

“Японія підкреслює, що те, що відбувається в Україні, з великою ймовірністю може відбуватися і в них у регіоні, у Східній Азії. І Китаю дуже не подобається це формулювання, тому що він намагається видавати себе за мирну країну, яка абсолютно не хоче жодних конфліктів у себе в регіоні”, — сказала Плаксієнко-Бутирська.

Вона нагадала, що президент Республіки Корея Юн Сок Йоль відвідав Київ, через що зазнав критики опозиції, яка хоче, щоб Південна Корея дотримувалася політики балансу у своїх відносинах і з Китаєм, і з Росією.

“Тому що ця опозиція вважає, що Китай і Росія можуть допомогти у вирішенні питань Північної Кореї, тому що вони мають на неї вплив. Але насправді сам президент так не вважає. Він дотримується політики такої самої, як Японія, що треба жорсткіше реагувати на всі питання, і намагається за можливості допомагати Україні та знаходити шляхи навіть відправляти зброю через треті країни, наприклад, через Польщу”, — сказала експертка, пояснивши, що закон Південної Кореї не дозволяє відправляти зброю в країни конфлікту.

Вона звернула увагу на те, що Південна Корея і Японія були присутні на рівні лідерів на засіданні НАТО, тому що ці країни серйозно сприймають ті загрози, які йдуть від Росії і Китаю в загальному масштабі.

Читайте також: Візит президента Республіки Корея до Києва однозначно працює на інтереси України — розбір Фесенка

Раніше агентство Reuters повідомляло, що головний китайський дипломат Ван Ї запропонував переговори на високому рівні між Китаєм, Японією і Південною Кореєю. Пропозицію розглядають як сигнал про готовність відновити переговори між трьома країнами.

Прямий ефір