До 3 тис. українських дітей можуть бути вивезені до Білорусі, ідентифіковано понад 50 сиріт — дані Латушка

Павло Латушко. Скріншот: uatv.ua

Кількість українських дітей, які були вивезені з вересня 2022 року до Білорусі, може становити до 3 тис. осіб. Такі дані сьогодні, 21 липня, озвучив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Цей процес відбувається систематично, він не припиняється. Водночас у нас збільшується, на жаль, кількість дітей-сиріт, встановлених командою Народного антикризового управління. Ми ідентифікуємо цих дітей. Учора юристи Народного антикризового управління повідомили мені, що нами вже встановлено понад 50 українських дітей-сиріт”, — повідомив гість ефіру.

Він також поінформував, що з території Білорусі діти вивозяться на постійне перебування у РФ.

“У нас є попередні дані про те, що низка дітей вивозилася з території Білорусі на постійне перебування до Російської Федерації. Що сталося із цими дітьми на території РФ? Ми можемо лише припускати, що йдеться про усиновлення та інші форми”, — коментує гість ефіру.

Латушко наголосив, що незаконні дії щодо українських дітей здійснюються за вказівкою Лукашенка, доказову базу білоруські активісти подали до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС). Заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі звернув увагу на те, що нещодавно білоруський диктатор публічно в цьому зізнався.

“Він прокоментував, що дійсно розмовляв з Путіним, і вони домовилися про те, що фінансуватимуть вивезення українських дітей на територію Білорусі”, — нагадав Латушко.

Опозиціонер додав, що до МКС також передано прізвища високопоставлених білоруських чиновників, причетних до депортації українських дітей. За словами Павла Латушка, матеріали також буде передано до Офісу генерального прокурора України.

Читайте також: Росія змінила модель крадіжки українських дітей з окупованих територій — дані правозахисниці

Прямий ефір