“Нам необхідні кілька ключових інструментів”: значення “Рамштайна” для України оцінив Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: ukrinform

“Рамштайн” — це консультативний орган, який дозволяє проаналізувати стан війни. Україні зараз необхідні далекобійні ракети, системи протиповітряної оборони (ППО), засоби розмінування, снаряди різної потужності та авіація. Про це сьогодні, 18 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“На даному етапі нам необхідно кілька ключових інструментів. Про них іде розмова, зокрема на “Рамштайні”. Насамперед — це далекобійні ракети. Їх має бути більше з урахуванням накопиченого ресурсу і резервів на окупованій території Росії. Друге — потрібні спеціальні засоби для розмінування. Росія замінувала всю лінію фронту як таку з глибиною мінування до кількох десятків кілометрів на окремих напрямках. Необхідні додаткові елементи ППО. Росія щоночі обстрілює наші міста. Захистити територію необхідно не тільки по лінії фронту і не тільки об’єкти військової інфраструктури. Ну і, звичайно ж, обов’язково повертаємося до ключових елементів на даному етапі — це бронетехніка”, — сказав він.

Питання снарядів різної потужності та авіації залишаються за рамками, але дуже важливі. Про це йдеться не тільки в рамках “Рамштайн”, а й у переговорах президента України Володимира Зеленського з лідерами країн-партнерів, зазначив радник глави ОПУ.

“Залишається за рамками, що за замовчуванням завжди головний переговорний трек — це снаряди різної потужності й авіація різних видів. Не тільки F-16. Росія домінує в повітрі досі по лінії фронту. Ці питання потрібно вирішувати та прискорювати. “Рамштайн” на це заточений”, — сказав він.

Читайте також: Путіну дали потужний сигнал — війну “вдовгу” йому не виграти, — політолог про підсумки саміту НАТО

Прямий ефір