Візит президента Республіки Корея до Києва однозначно працює на інтереси України — розбір Фесенка

Юн Сок Йоль і Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Південна Корея змогла не тільки відновитися, а й продемонструвати економічне диво. Це — приклад для України на перспективу після завершення війни. А візит президента Республіки Корея Юн Сок Йоля до Києва і перемовини з главою держави Володимиром Зеленським — однозначно працює на інтереси України. Про це сьогодні, 16 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

“Щодо результатів підсумків є офіційна інформація. Але я ризикну припустити, дуже багато залишилося за дужками. Тому що є делікатна тема. Насправді Південна Корея — один із найбільш передових виробників сучасної зброї. Наприклад, поляки закуповують південнокорейську зброю, бронетанкову техніку. І не тільки. Я не виключаю, що цю тему теж обговорювали, просто з міркувань суто політичних, що стосуються інтересів Південної Кореї, цю тему офіційно не озвучували. Це моє припущення”, — сказав він.

За словами політолога, щодо важливості самого візиту, то на користь України спрацювала логістика, бо президент Республіки Корея брав участь у саміті НАТО, як і лідер Японії, низка інших лідерів.

“Саміт НАТО зібрав не тільки лідерів країн НАТО, і наш президент брав участь, тому що наше питання було одним із головних на цьому саміті. Президент Південної Кореї побував у Польщі. І думаю, що було розуміння, що треба приїхати до України. Насправді зараз Київ, попри війну, — це центр тяжіння у світовій політиці. І якщо ти поруч перебуваєш, було б просто помилково не відвідати Київ. По-перше, це — демонстрація особистої мужності, що ти не побоявся приїхати. По-друге, таким чином ти береш участь у глобальних політичних процесах. І я думаю, що президент Південної Кореї це прекрасно розумів”, — вважає Фесенко.

Також, зазначив він, такі візити важливі для двосторонніх відносин.

“І з нашого боку є потреба розвивати відносини з такою високорозвиненою країною, яка активно розвивається, як Південна Корея. Для нас це насправді на перспективу зразок для наслідування, на мій погляд, з усіх боків. Південна Корея розділена країна ще з часів після Другої світової війни, після Корейської війни, це було для них драматичним випробуванням, але вони не просто вистояли тоді за міжнародної підтримки, до речі, зокрема США, але змогли в підсумку не просто відновитися, а й продемонструвати економічне диво. Ми про Китай часто говоримо як про країну з високими темпами розвитку, але наприкінці XX століття – на початку XXI століття Південна Корея, мабуть, — теж один із прикладів економічного розвитку, що найбільш вражають. Для нас співпраця з Південною Кореєю дуже важлива вже з прицілом на повоєнний період, на відновлювальний період. Є що вивчати в Південній Кореї і є де і в яких сферах співпрацювати”, — каже політолог.

Крім того, цей візит важливий для України і в глобальному масштабі — важливий як співпраця насамперед із країною, що представляє і глобальний Південь.

“Специфіка Південної Кореї — це країна, яка демократична і дуже близька до глобального Заходу. Японія входить до Глобального Заходу, хоча розташована на Далекому Сході. Південна Корея одночасно і представниця глобального Півдня, і водночас країна, яка активно співпрацює із західним світом і багато в чому є частиною західного світу. Тому для нас це країна, де у нас великі резерви і ресурси для подальшого розвитку двосторонніх відносин, і просування наших позицій в Азії, на сході Азії”, — розповів він.

Фесенко вважає, що напрацювання для цього візиту було зроблено дружиною президента Оленою Зеленською, яка побувала деякий час тому в Південній Кореї.

“Тож це теж приклад, як вибудовується велика політика. Це не просто спонтанний візит, а цей візит, який готувався. Я думаю, про нього домовлялися, і цей візит однозначно працює на інтереси України. І думаю, звичайно, сприятиме підвищенню статусу глобального статусу Південної Кореї”, — підсумував політолог.

Читайте також: Говорили про культуру і порятунок дітей: Олена Зеленська провела зустріч з першою леді Південної Кореї

Нагадаємо, напередодні, 15 липня, Україну відвідали президент Республіки Корея Юн Сок Йоль і перша леді країни Кім Кон Хі. Зустріч лідерів України та Південної Кореї дуже важлива. Союзництво з Сеулом насамперед цікаве Києву в плані оборонного співробітництва та їхнього досвіду партнерства зі США.

Прямий ефір