“Найбільша загроза для живої сили окупантів”: як ЗСУ допоможуть касетні боєприпаси, пояснив експерт

Касетний боєприпас CBU-105. Фото: defense.gov

Україна отримала касетні боєприпаси від Сполучених Штатів, але поки не застосовувала їх на фронті, про що раніше заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання “Таврія” Олександр Тарнавський. Він вважає, що ця зброя може суттєво змінити ситуацію на полі бою. Особливу небезпеку касетні боєприпаси становлять для живої сили російських окупантів. Крім того, вони можуть застосовуватися і для часткового розмінування територій. Про це сьогодні, 14 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий оглядач Денис Попович.

Говорячи про аспекти застосування касетних боєприпасів, Попович зазначив, що ЗСУ будуть їх використовувати таким чином, щоб створювати мінімальні загрози для цивільного населення.

“Можлива небезпека в тому, що, як ми знаємо, касетні боєприпаси заряджені великою кількістю мінібомб, суббоєприпасів, — вони можуть не розриватися, тобто залишатися в землі, що в перспективі може створювати загрозу для місцевого населення”, — зазначив експерт.

Американська сторона повідомила, що вони передають такі снаряди, у яких можлива кількість суббоєприпасів, що не розірвалися, буде мінімальною, доповнив він.

“Ми, зі свого боку, говоримо про те, що касетні боєприпаси будуть застосовуватися по пунктах розташування частин російської армії. І американська сторона також говорить нам про те, що потім вони допомагатимуть Україні в подальшому розмінуванні територій”, — доповнив Попович.

Один із головних плюсів “касетників”, за його словами, те, що один снаряд здатний покривати дуже велику площу.

“Є підрахунки, що радіус розльоту цих суббоєприпасів від 100 до 300 метрів. Можемо підрахувати площу, яку вони можуть закрити сумарно. Один боєприпас накриває дуже велику площу, вражає як техніку, так і живу силу. Це найбільша загроза саме для живої сили окупантів, яка зараз перебуває в окопах”, — наголосив оглядач.

Ці снаряди можуть використовуватися українською армією в наступі, зокрема для розмінування територій, каже Попович.

“Для того, щоб подолати першу смугу оборони російських окупантів, основні зусилля припадають саме на розмінування. Противник дуже багато мін розклав у Запорізькій області, забезпечивши таким чином свої оборонні порядки. І суббоєприпаси можуть, зокрема, призводити до детонації мінних полів і трохи полегшити завдання з розмінування. Так, безумовно, вони не гарантують повного розмінування, але так чи інакше здатні якусь частину мін підірвати”, — сказав гість ефіру.

Коментуючи заяву Тарнавського, Попович зазначив, що також сподівається на перевагу, яку дадуть українським військовим касетні боєприпаси.

“Я можу лише припускати, що пан Тарнавський розраховує на те, що ці боєприпаси дадуть переваги українській армії на полі бою. Ми поділяємо цей прогноз. Нам хотілося б, дійсно, щоб ці боєприпаси дали перевагу ЗСУ. Як я вже говорив, вони небезпечні для живої сили РФ, яка перебуває в окопах. Очевидно, Тарнавський припускає, що росіяни залишать ті оборонні позиції, які не забезпечені відповідними укріпленнями, що могли б допомогти їм сховатися від розриву касетних боєприпасів”, — резюмував Попович.

Читайте також: Касетні боєприпаси — загроза для післявоєнного періоду, але набагато страшніше для України програти цю війну, — Піонтковський

Нагадаємо, США передаватимуть Україні касетні боєприпаси для ствольної артилерії калібру 155 мм. Це активно-реактивний снаряд. Він має низку переваг перед російськими касетними боєприпасами.

Читайте також: Удари не тільки по скупченню живої сили та техніки, але й по мінних полях: генерал — про користь касетних боєприпасів для контрнаступу ЗСУ

Прямий ефір