Можуть обговорювати нові види озброєнь, зокрема ATACMS, — Чернєв про зустріч Зеленського та Байдена на саміті НАТО

Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото: president.gov.ua

У середу, 12 липня, у литовському Вільнюсі проведуть другий та заключний день саміту НАТО. Сьогодні відбудеться інавгураційне засідання Ради Україна — НАТО, а президент Володимир Зеленський на полях саміту має зустрітися із Джо Байденом. На зустрічі президенти можуть обговорити постачання Україні нових видів озброєнь. Про це заявив заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Я сподіваюся, що будуть ухвалені більш практичні рішення, які можуть бути ухвалені на двосторонній основі. Я маю на увазі озброєння, нові озброєння. Дуже хотілося б отримати таке довгоочікуване нами, наприклад, ті самі ATACMS — далекобійні ракети. Можливо, якісь нові пакети допомоги будуть озвучені”, — зазначив Чернєв.

Як повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на пресконференції, Байден говоритиме із Зеленським про те, що союзники й партнери готові взяти на себе довгострокові зобовʼязання, щоб допомогти Україні захистити себе і відтермінувати майбутню агресію.

Про те, якими ці зобовʼязання будуть і як вони виконуватимуться, американський президент розповість сам. Водночас Салліван зауважив, що вони доповнять “історичну підтримку, яку надають Сполучені Штати вже протягом 16 місяців”.

Також Володимир Зеленський сьогодні братиме участь у Раді Україна — НАТО, а також проведе спільний брифінг із генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом.

Читайте також: Саміт НАТО у Вільнюсі: на що чекає Україна, і що обіцяють в Альянсі (ВІДЕО)

Нагадаємо, 11 липня у столиці Литви, за 150 км від кордону з Росією, зібралися лідери країн НАТО. Мета — подолати розбіжності щодо заявки України на членство. Союзники, серед іншого, обговорюють скасування Плану дій щодо членства (ПДЧ) і не виключають альтернативні формати підтримки України. Сьогодні, 12 липня — другий день саміту.

Прямий ефір