Екватор саміту НАТО — узгоджено формулювання про можливість членства України (ВІДЕО)

Олексій Мацука. Скріншот: uatv.ua

У Вільнюсі — екватор саміту НАТО. Лідери вже погодили формулювання про можливість членства України в Альянсі. Про це заявив президент США Джо Байден. Раніше генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг переконав, що Київ отримає потужний сигнал від того, що відбувається у Вільнюсі. Поки що президент України Володимир Зеленський дає свої критичні оцінки. Про це з полів саміту повідомив шеф-редактор каналу українського іномовлення FREEДОМ Олексій Мацука.

“Я думаю, що в цей критичний момент в Україні, у всій проблемі НАТО дуже важливо, щоб ви продовжували керувати НАТО, вам довіряють. Ніхто краще за вас не знає ситуацію, з якою ми стикаємося. І цей історичний момент, і приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО має велике значення. І ваше лідерство дійсно має значення. І ми згодні з формулюванням, яке ви запропонували щодо майбутньої можливості України приєднаєтися до НАТО. І ми з нетерпінням чекаємо на збереження об’єднаного НАТО. Вони чули, як я говорив, моя американська преса чула мене багато разів, що я, як і раніше, вважаю, що президент Путін думає, що шлях до успіху — це розвалити НАТО. Я не маю наміру цього робити, особливо з вами на чолі. Тож дякую, що ви погоджуєтеся з цим”, — сказав Байден.

Раніше перед відкриттям саміту НАТО Столтенберг висловив переконання, що Україна отримає позитивний і потужний сигнал від учасників саміту, що відбувається у Литві, але поки що президент Зеленський оцінив критично те, що відбувається у Вільнюсі.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк підтримав главу держави своїм коментарем і критикою, адже основними темами перемовин президентів США та України на полях саміту НАТО у Вільнюсі можуть бути не лише членство України в Альянсі, а й постачання нових типів озброєнь, економічна підтримка українців і — найголовніше — поразка Росії в розв’язаній нею війні.

Читайте також: НАТО демонструватиме Путіну свою єдність і намір допомагати Україні, — Калан

Нагадаємо, сьогодні, 11 липня, у столиці Литви, за 150 км від кордону з Росією, зібралися лідери країн НАТО. Метою є подолання розбіжності щодо заявки України на членство. Союзники, серед іншого, обговорюють скасування Плану дій щодо членства (ПДЧ) і не виключають альтернативні формати підтримки України.

Прямий ефір