У РФ катастрофічно не вистачає робочих рук, — Пендзин

Росіяни на кордоні з Казахстаном. Фото: Informburo.kz

Російська Федерація відчуває гострий дефіцит робочих рук, пов’язаний із виїздом кваліфікованих фахівців за кордон. Про це сьогодні, 7 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“У Російській Федерації досить велика міграція кваліфікованої робочої сили за кордон. На сьогодні в РФ реально не вистачає робочих рук, не просто там класичних робітників, кваліфікованих. Російські економісти вивели приблизний мінімальний рівень безробіття, який відповідає, скажімо так, натуральним змінам усередині ринку робочої сили. Хтось переїжджає з одного місця на інше, хтось шукає іншу роботу, хтось займається перекваліфікацією. Цей мінімальний рівень становить приблизно 5% від працездатного населення. Усе, що нижче, — це ознаки внутрішньої досить серйозної кризи”, — сказав економіст.

Він порівняв рівень безробіття з температурою людського тіла, яка, опускаючись до 34,2 градуса, сигналізує про великі проблеми в організмі та загрозу летального результату.

“Ось приблизно така сама ситуація з цим показником рівня безробіття. Є природний рівень безробіття, нижче за який зазвичай воно не опускається, — це нормальний процес, пов’язаний із процесами перекваліфікації, зі зміною місця життя, з переїздом людей, тобто це об’єктивний процес. Коли цей рівень падає сильно, при цьому паралельно падає й валовий внутрішній продукт. Ну, це говорить реально про дуже серйозні проблеми. До того ж це проблеми ще й ті, які стосуються загальної демографії в країні. Тому що потрібно розуміти, що загальний ринок праці в Російській Федерації, до всього іншого ще й переживає демографічні проблеми 90-х років, коли різко падала народжуваність у країнах колишнього СНД”, — сказав Пендзин.

За його словами, обсяг безробіття є таким самим індикатором для економіки, як і курс національної грошової одиниці, курс акцій компаній.

Читайте також: Влада РФ змогла тільки перекопати трасу і зателефонувати Лукашенку: чому після бунту Пригожина бізнес прагне покинути Росію — розбір Пендзина

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін провів робочу зустріч із прем’єр-міністром Михайлом Мішустіним. Той підготував для президента звіт про ситуацію в російській економіці. За його словами, зростання ВВП з травня 2022 року по травень 2023 року становить вражаючі майже 5,5 %. Ось тільки, що високі темпи зростання в травні цього року пов’язані з ефектом “низької бази” Мішустін промовчав. Адже травень 2022 року був провальним, а ВВП лише за місяць скоротився на майже 4,5 % у річному вираженні.

Прямий ефір