Якщо Росія зважиться підірвати ЗАЕС — значить, міжнародного права не існує, а світ беззахисний, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: ukrinform.ua

Мінування Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) — це глобальна небезпека, на яку має реагувати світова спільнота. Глобальна реакція — це визнати Російську Федерацію країною-терористом. Про це сьогодні, 4 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

На даному етапі війни Росії проти України країна-агресор обрала терористичний метод боротьби.

“Терористичний інструмент ведення війни — це головний інструмент, який вони використовують у рамках цієї війни. Я б хотів, щоб у світі вважали, що Росія — це не та країна, яку треба боятися. Це вкрай нікчемна країна з точки зору тактики й стратегії поведінки на зовнішньому ринку. Можна було б застосовувати більш глобальні та більш вагомі важелі впливу на неадекватність РФ. Те, що вона неадекватна, ми бачимо, тому що вона нереалістично оцінює події, що відбуваються, і не готова змінювати свою стратегію. Тобто вона до кінця буде впиратися”, — вважає радник глави ОПУ.

Підрив ЗАЕС означатиме, що все міжнародне право — фікція, а світ беззахисний, вважає Подоляк.

“Мінування ЗАЕС — це небезпечна складова. І, безсумнівно, світ не належним чином реагує на способи ведення війни, особливо після підриву Каховської гідроелектростанції (ГЕС), з боку РФ. Ми про це публічно говоримо для того, щоб фіксувати можливість такого теракту [підрив ЗАЕС], тому що цей теракт матиме не тільки конкретне локальне регіональне значення з погляду шкоди для території, екології, економіки, інфраструктури тощо. Він також має фундаментальне значення. Якщо Росія на це наважиться — це означає, що не існує більше ніякого міжнародного права, конвенцій тощо. Це все фікція. Відповідно, світ беззахисний. Тобто в будь-який момент може спалахнути будь-яка війна”, — пояснив він.

Радник глави ОПУ вважає, що світ не хоче визнавати Росію країною-терористом, бо доведеться її повністю ізолювати від світової економіки. Тому сьогодні триває співпраця, попри санкції:

  • понад 1140 компаній великих корпорацій продовжують співпрацювати з Росією;
  • попри санкції, у ракетах, якими б’є РФ по цивільних об’єктах в Україні, є іноземні компоненти;
  • Російська Федерація продовжує продавати сировину тощо.

Читайте також: У ЗСУ попередили про можливі провокації з боку Росії на ЗАЕС

Нагадаємо, з території Запорізької атомної електростанції зафіксовано вихід персоналу.

Експертка з питань ядерної безпеки Ольга Кошарна поділилася думкою, які сценарії теракту на ЗАЕС можуть здійснити окупанти РФ, а також про їхні наслідки як для України, так і для країн Європи.

Прямий ефір