39 бойових зіткнень: про важкі бої на сході повідомляє Генштаб ЗСУ

ЗСУ. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російська армія, як і раніше, зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 39 бойових зіткнень. Про це сьогодні, 3 липня, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні, інформує FREEДОМ.

Цієї ночі РФ знову атакувала Україну ударними дронами Shahed, інформація щодо наслідків уточнюється. Минулої доби окупанти застосували по об’єктах цивільної інфраструктури 12 крилатих та зенітних керованих ракет і 8 “Шахедів” — українська протиповітряна оборона знищила 3 крилаті ракети та 8 ударних безпілотних літальних апаратів. Окрім того, ворог завдав 57 авіаційних ударів та здійснив близько 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. У Генштабі попереджають, що ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Оперативна ситуація на напрямках станом на ранок наступна:

  • На Волинському та Поліському — без суттєвих змін.
  • На Сіверському та Слобожанському — противник зберігає військову присутність; завдав авіаційного удару в районі Плетенівки Харківської області, обстріляв із мінометів й артилерії понад 30 населених пунктів у прикордонних районах Сумської, Чернігівської та Харківської областей.
  • На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали три населені пункти Харківщини.
  • На Лиманському — росіяни завдали авіаційних ударів в районах Білогорівки й Новолюбівки Луганської області та Діброви й Сіверська на Донеччині. Обстрілювали населені пункти вздовж лінії зіткнення.
  • На Бахмутському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах Міньківки та Богданівки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів Донеччини.
  • На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Авдіївки — успіху не мав. Завдав по місту авіаудару, обстріляв з артилерії понад 10 населених пунктів на цьому відтінку фронту.
  • На Мар’їнському напрямку Сили оборони України відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Противник завдав авіаційних ударів в районах Котлярівки, Мар’їнки й Курахового та обстріляв з артилерії понад 10 населених пунктів Донеччини.
  • На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Богоявленки та Благодатного, обстріляв понад 15 населених пунктів біля лінії зіткнення.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджений на запобіганні просуванню українських військ. Завдав авіаційних ударів в районах Зміївки, Херсона та Антонівки. Обстріляв з артилерії понад 40 населених пунктів.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії за цей час уразили пункт управління, район зосередження особового складу, 27 артилерійських засобів на вогневих позиціях та два засоби протиповітряної оборони ворога.

Раніше стало відомо, що Росія перекидає на Бахмутський напрямок найбільш боєздатні з’єднання, зокрема повітряно-десантні. На думку генерал-лейтенанта у відставці, заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України (2006-2010 рр.) Ігоря Романенка, це — важливий симптом браку у ворога ресурсів.

Прямий ефір