Перекидання російських десантників під Бахмут — важливий симптом браку ресурсів — оцінка Романенка

Бахмут. Фото: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

За даними представників українських силових відомств, Росія перекидає на Бахмутський напрямок найбільш боєздатні з’єднання, зокрема повітряно-десантні. Це класична реакція РФ на просування Сил оборони України, яку можна назвати “стара латка — на нову дірку”. Таку оцінку сьогодні, 2 липня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ дав генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України (2006-2010 рр.) Ігор Романенко.

Він зазначив, що перекидання російських військ на цей напрямок зумовлене як політичними міркуваннями, оскільки захоплення Бахмута раніше було піднесене російською пропагандою як новий Сталінград, так і військовими, які до цього розв’язувалися за допомогою “вагнерівців”.

“Залишається так звана еліта російських збройних сил — це Повітряно-десантні війська, і ми це спостерігаємо. Цей симптом дуже важливий. Він говорить про те, що з початку нашого наступу, після 6 червня, противник уже пустив у дію значні резерви, їх не вистачає”, — вважає гість ефіру.

Романенко також зауважив, що російська армія зазнала значних втрат у техніці та озброєнні.

“За червень щодо знищення окремих типів озброєнь противника, наприклад, артилерії, зенітних ракетних систем, низцки інших, рекорди поставлені. Це свідчить про те, що на початковому етапі наступальних дій з боку Сил оборони України здійснюється підхід, пов’язаний зі знищенням озброєнь, техніки противника, просуванням та захопленням окремих ділянок фронту, першої лінії оборони”, — зазначив Ігор Романенко.

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, противник, як і раніше, зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках — тривають важкі бої. Упродовж суботи, 1 липня, на цих ділянках фронту сталося 46 бойових зіткнень. Російська армія втратила протягом доби майже 800 військових.

Прямий ефір