Сумна доля зернової угоди не є сюрпризом, — Шамшур про можливий вихід Росії

Ілюстративне фото: znavsi.info

Для продовження роботи “зернового коридору” вже зараз потрібно шукати нові варіанти, які виключили б Росію з-поміж учасників угоди. Таку думку сьогодні, 23 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив надзвичайний і повноважний посол України, заступник міністра закордонних справ України (2004-2005 рр.), посол України в США (2006-2010 рр.), посол України у Франції (2014-2020 рр.) Олег Шамшур.

Так він прокоментував повідомлення пані посла МЗС України з особливих доручень Ольги Трофімцевої, що з ймовірністю 99,9% Росія в липні вийде із зернового договору. На її думку, причини цього рішення — перемога Реджепа Таїпа Ердогана на президентських виборах у Туреччині, а також добудова Росією терміналу для експорту аміаку, внаслідок чого аміакопровід “Тольятті – Одеса” вже не буде таким важливим.

“Така сумна доля зернової угоди не є сюрпризом ні для мене, ні для багатьох аналітиків. Навряд чи можна було розраховувати, що ця угода довго функціонуватиме, коли, по суті справи, вона залежить від недоброї волі однієї людини — Путіна. Зараз очевидно, що ця угода була… добре, що ми змогли забезпечити експорт значних обсягів українського зерна, але далеко не тих обсягів, які нам необхідні”, — сказав Шамшур.

За словами дипломата, з іншого боку, абсолютно очевидно, що Путін використовував цю угоду для того, щоб домогтися поступок в частині експорту російського продовольства і російських добрив.

“По-моєму, потрібно шукати зараз нові варіанти, вони були й обговорювалися до підписання угоди, які виключили б Росію з-поміж учасників, не давали б Росії права вето, задіяли інші країни Чорноморського басейну, зокрема країни, які є (не тільки Туреччина) членами НАТО. Але значною мірою це буде, можливо, вирішальною мірою, від готовності країн НАТО покласти край претензіям Росії на домінування в басейні, принаймні, значної частини басейну Чорного моря. Але це необхідно зробити”, — говорить він.

Ключове питання — як і хто в цьому разі зможе забезпечити безпеку суден.

“Це могли б зробити сили країн НАТО. Але це питання про те, щоб не давати Путіну залякати всіх і навпаки змусити Путіна боятися, застосовувати проти нього силу. Принаймні, загрозу застосування сили”, — резюмував експосол.

Читайте також: Можна експортувати 30% зернових: перспективи відкриття морського порту Миколаєва оцінив Марчук

Нагадаємо, як заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, погрозами припинити дію Чорноморської зернової ініціативи з експорту продовольства з України Росія намагається виторгувати послаблення санкцій, запроваджених проти неї. Те, що РФ зараз починає вибивати для себе нові умови угоди, свідчить про те, що вона зіткнулася з важкими наслідками санкцій. Поки Росія продовжує свою агресію проти України, світ не піде на послаблення обмежень.

Прямий ефір