Загрозу російського теракту на ЗАЕС треба сприймати серйозно, — експосол

Запорізька АЕС. Фото: ukrinform.ua

Українська розвідка отримала інформацію, що Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) із викидом радіації. У такий спосіб країна-агресор, вочевидь, якраз хоче тримати в напрузі світ і Україну, зокрема стримувати український контрнаступ. Таку думку сьогодні, 23 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив надзвичайний і повноважний посол України, заступник міністра закордонних справ України (2004-2005 рр.), посол України в США (2006-2010 рр.), посол України у Франції (2014-2020 рр.) Олег Шамшур.

“Цей елемент нагнітання страху був і залишається важливою складовою частиною поведінки Росії, Путіна. У цьому випадку цю загрозу треба сприймати серйозно, тому що у випадку з Росією, якщо використати, мені сподобався вислів російського філософа Михайла Епштейна, “шизофашистський режим”, від якого можна очікувати всього”, — сказав він.

Щодо реакції міжнародної спільноти, то, вважає дипломат, вона очевидно недостатня. І останні заяви генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі взагалі не піддаються критиці.

“Тому важливо, як говорив міністр, щоб надсилалися попередження не просто серйозні, а говорилося Росії про те, якими будуть наслідки. Наслідки, на мій погляд, принаймні мають бути — повне виключення з політичного, економічного спілкування. А в принципі треба дати зрозуміти, що в цьому випадку можуть бути використані й силові методи. Тобто треба зробити все для того, щоб Росія не наважилася на цей крок, який може мати справді катастрофічні наслідки, до того ж не тільки для України, а й для прилеглих держав, для всієї Європи, а можливо і для всього світу”, — каже Шамшур.

Також він прокоментував заяву президента США Джо Байдена, що загроза застосування Путіним тактичної ядерної зброї реальна. Водночас не уточнив, на підставі яких даних він зробив такий висновок.

“І до цих заяв [потрібно ставитися серйозно], мабуть, у Байдена достатньо, як ми бачимо і могли переконатися, засобів для того, щоб робити якісь висновки. Але недостатньо просто заявляти, це ми теж уже бачили. Важливо, щоб із Путіним говорили, і говорили жорстко. Зокрема, щоб він розумів, які можуть бути наслідки і був упевнений, що ці наслідки настануть. У такому разі можна говорити не про реактивну дипломатію, яка реагує вже на дії Путіна, а про примітивну дипломатію, яка б давала змогу запобігати діям Путіна. Тут мають бути і політичні, і економічні, і силові елементи”, — висловився Олег Шамшур.

Зазначимо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росію попередять про наслідки можливого теракту на Запорізькій АЕС. За його словами, Україна не припиняє нагадувати союзникам, що найкращий метод, який допоможе уникнути трагедії на АЕС, — передати ЗСУ зброю для деокупації територій.

Читайте також: Росія готує теракт на ЗАЕС — реакція України та світу в огляді FREEДОМ (ВІДЕО)

Нагадаємо, як заявив експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев, місія Міжнародного агентства з ядерної енергетики (МАГАТЕ) не може змусити російських військових розмінувати підступи до ЗАЕС або залишити її. Натомість інспектори МАГАТЕ на станції уважно спостерігають за тим, що відбувається, а український персонал зробить усе можливе, щоб уникнути негативних наслідків для ЗАЕС від дій окупантів.

Прямий ефір