Перше застосування винищувачів F-16 в Україні можна очікувати восени 2023 року, — експерт

Винищувачі F-16. Фото: lockheedmartin.com

Перше реальне застосування сучасних винищувачів F-16 на території України можна очікувати вже восени 2023 року. Нині триває підготовка пілотів і наземного персоналу для обслуговування літаків. Про це сьогодні, 18 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

“Насправді ми бачимо, що вже перейшли етап переговорів, уже не стоїть питання, буде чи не буде передаватися F-16 в інтересах Збройних сил України. На сьогодні вже йдеться про те, в які терміни, яка кількість і які саме модифікації Україні будуть передані”, — сказав він. 

Експерт зазначив, що наразі вже почалася підготовка українських пілотів, а також навчання наземного персоналу, який обслуговуватиме літаки.

“Якщо говорити про реальні терміни, враховуючи, що підготовка вже розпочалася, тут може йтися принаймні від двох до чотирьох місяців. Це найкоротший термін, через який ці літаки можуть отримати своїх українських пілотів і безпосередньо можуть бути залучені для участі в системі протиповітряної оборони, зокрема і для підтримки наземних сил. З огляду на це ми можемо говорити, що перше реальне застосування літаків F-16 на території України може вже розпочатися з осені 2023 року”, — наголосив Богдан Долінце.

Читайте також: Літаки F-16 — це проміжна стадія, Україна отримає і більш модернізовані машини, — Криволап

Україна розраховує сформувати п’ять ескадрилій F-16 — по 12 літаків у кожній. 60 літаків — це набагато менше, ніж сьогодні залишилося у Росії. Водночас можливості F-16 вищі, ніж у будь-якого бойового літака РФ. 

На початку червня стало відомо, що Австралія і США обговорюють можливість передачі Україні 41 літака F/A-18 Hornet американського виробництва з авіапарку австралійських Збройних сил.

Прямий ефір