Лукашенко винен у депортаціях і викраденнях українських дітей, — Радіна

Олександр Лукашенко. Фото: belta.by

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко — співагресор і співучасник усіх воєнних злочинів Росії проти України. Зокрема, він причетний до депортації українських дітей, і не варто сподіватися, що дітей повернуть з території РБ. Про це сьогодні, 16 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила головна редакторка сайту Білорусі “Хартія’97” Наталія Радіна.

“Він винен і в депортаціях, і викраденнях по суті українських дітей, яких сьогодні привозять на територію Білорусі в табори відпочинку, санаторії. Сьогодні була новина, що вони брали участь у республіканській спартакіаді в Гомелі, діти з так званої “ДНР”, тобто з окупованих Росією територій. І дійсно йде спроба підміни їхньої ідентичності, їх накачують російською пропагандою, вони ходять або під червоно-зеленим незаконним лукашенківським прапором, або під російським триколором. Тому диктатор має нести відповідальність і опинитися на лаві підсудних разом із Путіним у Гаазі”, — сказала вона.

Журналістка зазначила, що для видачі ордера на арешт Лукашенка, як це було з Путіним, має бути проведена кропітка серйозна робота.

“Недостатньо однієї доповіді Латушка. Необхідно роки для того, щоб підготувати всю доказову базу. Дуже хочеться, щоб це все відбулося набагато швидше. І тут ми розраховуємо на підтримку української сторони, у якої є великий досвід подання позовів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, щоб, нарешті, і ці справи довести до цього суду”, — каже Радіна.

Вона пояснила, що, крім викрадення і депортації людей, Лукашенко несе абсолютну відповідальність, зокрема, і за звірства, які відбувалися в Бучі, Ірпені, Бородянці.

“Ми знаємо, є така інформація, що в цьому брали участь, по-перше, російські військові, які увійшли в Україну з території Білорусі, по-друге, є інформація, зокрема в української сторони, яка поки що це просто не афішує, про те, що частина білоруських Сил спеціальних операцій (ССО) брали участь у входженні в Україну 24 лютого 2022 року”, — повідомила Наталія Радіна.

Читайте також: Опозиція Білорусі зібрала докази причетності Лукашенка до викрадення українських дітей, — Вячорка

Нагадаємо, як заявила виконавча директорка “Східної правозахисної групи” Віра Ястребова, після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна за підозрою в депортації українських дітей, очільник РФ змінив тактику викрадення юних українців.

Як повідомлялось раніше, палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду у Гаазі видала ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна і російської дитячої омбудсманки Марії Львової-Бєлової.

Прямий ефір