Соратницю Навального засудили до 7,5 років позбавлення волі: нові випадки репресій у Росії (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Минулого року за політичними мотивами у Росії затримали понад 20 тис. осіб, підрахував правозахисний проєкт “ОВД-Інфо”. За антивоєнні виступи порушили 378 кримінальних справ. У РФ заблокували понад 210 тисяч сайтів. Цього року політичні репресії у Росії лише посилюються. На 7,5 років у справі про екстремізм посадили Лілію Чанишеву, яка раніше очолювала штаб Навального в Уфі. Самого ж Навального через тиждень теж почнуть судити — за той самий “екстремізм”, передає FREEДОМ.

Дмитра та Юлію Головльових затримали у Москві 22 травня за те, що вони випустили в небо повітряні кульки з біло-синьо-білим прапором. Дмитру, громадянинові Білорусі, спочатку дали 15 діб за дрібне хуліганство, а потім додали ще 15 — за пропаганду нацистської символіки, суддя побачив там кольори Легіону “Свобода Росії”.

“Цей Легіон використовує не лише кольори, а ще й емблему, якої у Головлєва не було. Я сказала, що в рамках відділу поліції неможливо встановити зв’язок кульок та прапора з будь-яким об’єднанням, на що суддя Дмитро Задорожний віджартувався, мовляв, це мав робити сам мій підзахисний, коли йому запропонували цю акцію”, — сказав юрист правозахисного проєкту “ОВД-Інфо” в інтерв’ю виданню “Настоящее время”.

До шести років колонії загального режиму Московський міський суд засудив багатодітного батька Віталія Кольцова, який у травні минулого року кинув пляшку з бензином в автозак Росгвардії у центрі Москви. Звинувачення наполягало, що метою Кольцова був замах на вбивство правоохоронців. Сам Кольцов каже — це був символічний жест на знак протесту. Суд визнав Кольцова винним у застосуванні насильства щодо представника влади та навмисного пошкодження майна шляхом підпалу.

До 7,5 років позбавлення волі засудили соратницю Навального Лілію Чанишеву. Її визнали винною у “закликах до екстремізму”, “створенні екстремістської спільноти” та у “створенні організації, яка порушує права громадян”. Також суд призначив їй 400 тисяч рублів штрафу.

“Наскільки я розумію, вона була керівником передвиборного штабу Навального, і відповідно все, що належить вона робила. Цілком точно вона не зробила нічого незаконного, вона не взяла чуже, вона нікого не образила, не наразила чиєсь життя на небезпеку. Вона взагалі нічого не зробила незаконного, у будь-якій нормальній країні та й у Росії, у перші роки правління Путіна жодного засудження за таку діяльність не було, це нормальна громадянська позиція, сьогодні вона оголошена злочинницькою”, — каже Леонід Гозман, російський опозиційний політик.

Лілія Чанишева перебуває під вартою з листопада 2021 року. Вона чотири роки очолювала штаб Навального в Уфі. Усю мережу штабів було розпущено у квітні 2021 року — ще до винесення вироку про визнання структур Навального “екстремістськими”. В останньому слові Чанишева назвала свою справу політичною, заявивши, що її як політика переслідують опоненти-чоловіки — Володимир Путін та голова Башкирії Радій Хабіров, бо вона виступала проти корупції та крадіжок.

19 червня відбудеться перше засідання у кримінальній справі про “екстремізм” стосовно самого Олексія Навального. Про цю справу стало відомо наприкінці минулого року. На ознайомлення з матеріалами, які налічують 196 томів, Навальному дали 10 днів. Його соратниця Кіра Ярмиш повідомила — у справі про екстремізм політику загрожує до 30 років позбавлення волі.

Читайте також: Путінський режим не протягне довше 2024 року, разом із ним закінчаться і репресії, — Барановський

Прямий ефір