Путін змінив тактику викрадення українських дітей після оголошення МКС про видачу ордера, — Ястребова

Віра Ястребова. Скріншот: uatv.ua

Після того, як Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна за підозрою в депортації українських дітей, очільник РФ змінив тактику викрадення юних українців. Про це сьогодні, 11 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила виконавчий директор “Східної правозахисної групи” Віра Ястребова.

“Путін змінив тактику викрадення українських дітей після ордера. Якщо раніше це були великі групи, які вивозили на територію РФ і вже там дітей розподіляли по різних дитячих закладах, то на сьогодні фіксуємо таке: кількість груп стала більшою, але вони стали меншими за чисельністю”, — повідомила вона.

Ястребова зазначила, що вивезення українських дітей до Білорусі — це можливість для Росії ускладнити розслідування, ідентифікацію місць перебування українських дітей і бажання розділити відповідальність.

“Це неправда, що вивозять тільки сиріт, шукають батьки, шукають опікуни своїх дітей, яких вивезли на так званий відпочинок, після якого не можуть встановити місцеперебування дитини, домогтися її повернення”, — заявила правозахисниця.

Читайте також: Білорусь допомагає Росії депортувати українських дітей — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі видала ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна і російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Прямий ефір