Ціни на зерно у світі миттєво зросли після підриву Каховської ГЕС, — експерт

Світовий ринок продовольства першим відреагував на підрив російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції (ГЕС). Зокрема, ціни на зерно піднялися від 3 до 4%. Про це сьогодні, 9 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Якщо ми з вами подивимося на ціни світового ринку на зерно, то після підриву Каховської ГЕС, вони підскочили на 3,5 або 4%. Тобто, ринки зерна відреагували моментально на можливе зменшення обсягу експортного потенціалу України, і тут же підняли ціни на основний ресурс — зерно”, — сказав він.

Експерт акцентував, що тепер бідні країни, в яких найбільший відсоток голодуючих людей, не зможуть закупити зерно.

“Головною метою “зернового коридору”, який активно лобіювали ООН і Туреччина, було забезпечення зерном саме тих країн, які сьогодні найбільше страждають від відсутності на ринку дешевого зерна. Як бачимо, росіяни вкотре доклалися до того, щоб на світовому ринку ціна на зерно пішла вгору”, — підсумував Олег Пендзин.

Читайте також: Великий обсяг виробничих осадів зі дна прямує до Чорного моря, — Чистіков про наслідки підриву Каховської ГЕС

Як повідомлялося, у вівторок, 6 червня, російські окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію, розташовану на річці Дніпро в Херсонській області. Росіяни кинули людей напризволяще в затоплених унаслідок підриву Каховської ГЕС окупованих населених пунктах Херсонської області.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом воєнного злочину РФ.

Читайте також: Епідеміологічна катастрофа — найнебезпечніший наслідок теракту на Каховській ГЕС — думка експерта

Прямий ефір