У Росії конфіскують заощадження громадян, витрачаючи їх на продовження війни, — Саакян

У Москві. Фото: ТАСС

Росія активно вимиває гроші з кишень власного населення: конфісковує заощадження громадян, наприклад, з Пенсійного фонду, призначені для майбутніх поколінь або тих, хто працює сьогодні, і витрачає їх на продовження війни проти України. Про це сьогодні, 8 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян.

“Забирають гроші у населення, оскільки у держави немає власних грошей, а є накопичення громадян на добробут, пенсійні, які згорають у горнилі цієї війни. Росія конфісковує ще невиплачені активи, які готувалися для наступного покоління або для сьогоднішнього покоління, що працює, і витрачає на війну — це вимивання грошей із кишень населення”, — сказав він.

За його словами, в Росії також ввели неформальні побори на спонсорування війни проти України з великого бізнесу.

“Починаючи від державних корпорацій, які перераховують свої не просто доходи, а оборотні кошти на війну. Закінчуючи тим, що бізнесу настійно рекомендують зробити добровільні внески на підтримку російської армії. Це також вимивання грошей з економіки, оскільки це не піде, наприклад, на поліпшення виробництва або на додаткове збільшення соціальних благ і навіть просто не буде витрачено всередині російської економіки”, — розповів він.

Саакян також звернув увагу на те, що за перший квартал нинішнього року дефіцит російського бюджету більший, ніж це було заплановано.

“У другому кварталі побачимо, наскільки ці цифри зростуть. Уже зараз зрозуміло, що російський бюджет провалений, фактично на нього чекає секвестр, і необхідно буде переглядати дохідну і видаткову частини. Війна на сьогодні в Росії з’їдає левову частку всього того, що могло б піти на інші сфери”, — підкреслив Олег Саакян.

Читайте також: Росія вже до серпня може прийти до дефолту — прогноз економіста

Як повідомлялося, політична та економічна ізоляція Росії посилюється. Банки Вірменії, Казахстану та Гонконгу почали блокувати оплату від компаній із РФ за процесори, мікросхеми та іншу електроніку, які постачали за паралельним імпортом. Сполучені Штати Америки наклали санкції на сімох представників російських розвідувальних служб за їхні спроби дестабілізувати політичні обставини в Молдові на початку року та підбурювання до заколоту.

Прямий ефір