Борців із режимом Путіна ставатиме дедалі більше — які методи ефективні та як протистоїть Кремль (ВІДЕО)

РДК у Бєлгородській області. Фото: focus.ua

Російські добровольці записали нове відео, в якому пообіцяли, що полум’я боротьби з путінським режимом розгориться по всій країні. Тим часом Кремль продовжує ініціювати нові репресивні закони: росіян збираються саджати до в’язниці за так звану русофобію. У Росії заохочують самоцензуру і, ймовірно, таким чином російське суспільство готують до затяжної війни проти України. Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє FREEДОМ.

Дідусь Тараса Романюка — Євген Грицяк відомий як ватажок Норильського повстання. У віці 23 років він опинився у в’язниці за зв’язки з українськими націоналістами. Зокрема, він був одним із керівників молодіжної організації ОУН (Організація українських націоналістів). Був засуджений до смертної кари, яку замінили на 25 років позбавлення волі. Після в’язниці та зони Грицяк опинився в норильському концтаборі. Там, після смерті Сталіна 1953 року, в’язні сподівалися, що якщо їх і не звільнять, то принаймні пом’якшать умови перебування у в’язницях.

“Навпаки, почали все більше застосовувати силу, розстрілювати ув’язнених. Ті, кого пом’якшення все ж зачепило, це були кримінальники або ті, хто мав невеликий термін ув’язнення”, — розповів онук лідера Норильського повстання.

Умови утримання ув’язнених були нелюдськими. Повстання почалося через розстріл ув’язнених під час перевезення з місця каторжних робіт до бараків. Тривав протест 61 день, і саме з нього розпочалося реформування системи радянських таборів — умови перебування в неволі політичних в’язнів, 70% з яких становили українці, пом’якшили.

“Дехто взагалі вважає, що ці три найбільші повстання — Норильське, Воркутинське і Кенгірзьке — вони заклали початок кінця всієї радянської системи”, — каже Романюк.

Це було перше і наймасовіше повстання після смерті Сталіна. Владі довелося вести з активістами перемовини. Приклад Норильського повстання — пряме свідчення того, що тоталітарна система може похитнутися будь-якої миті однією тільки волею народу. І сьогодні путінський режим — не виняток.

“Протестний рух рухатиметься в бік партизанщини. І так він зараз і відбувається. Ми бачимо по підпалах військкоматів, по підпалах, рейковій війні тощо. Тобто люди розуміють, що, якщо виступиш із відкритим забралом, потрапиш до в’язниці”, — коментує політолог, історик Олександр Палій.

Проте, впевнені експерти, борців із режимом Путіна ставатиме дедалі більше. І методи їхньої боротьби можуть бути радикальними. Так, Легіон “Свобода Росії” і “Російський добровольчий корпус”, які провели операцію в Бєлгородській області і взяли під контроль кілька населених пунктів, заявили, що зупинятися не збираються. У своєму новому відео, яке було записано на тлі будівлі “Пошти Росії”, добровольці запевнили, що скоро увійдуть у кожне місто:

“Російський добровольчий корпус знову зробив неможливе. Ми знову на батьківщині. Докази — прямо за моєю спиною. Котрий раз ми заходимо на територію Росії з боями чи тихо. Це вже не важливо. Полум’я боротьби розгорається по всій країні. Чекайте нас і у вашому населеному пункті. Слава РДК!”.

Антивоєнні настрої наростають в Астрахані. Там розвісили листівки із закликами вдягнути одяг у кольорах українського прапора. Про це у своєму Telegram-каналі повідомляє видання АСТРА.

Помста інакомислячим у Росії — це якоюсь мірою прояв безсилля. На думку аналітиків, Путін все ж таки боїться розправи і насамперед з боку найближчого оточення.

“У Росії найбільш імовірний верхівковий переворот. Хто-небудь, грубо кажучи, закриє Путіна в бункері. Або просто обрубає зв’язок бункера із зовнішнім світом. І на цьому, власне кажучи, Путін закінчиться. Можуть це зробити військові російські? Теоретично можуть. Можуть це зробити якась частина ФСБ? Зі ще більшою ймовірністю можуть”, — вважає Палій.

Тому Путіну нічого не залишається, як придушувати: арешти за антивоєнні висловлювання, визнання незгодних іноагентами, а тепер ще й покарання за “русофобію”. За це людей збираються позбавляти волі на п’ять років, штрафувати або карати громадськими роботами. Про це повідомляє видання “Вёрстка”.

“Русофобія — абсолютно гумове поняття. Під нього можна підтягнути все що завгодно. А депутати ЛДПР недостатньо витончені у вигадуванні покарань. Я б на їхньому місці як покарання змушувала людей примусово дивитися Соловйова. Мені здається, це найстрашніше покарання для будь-якого русофоба”, — заявила політична аналітикиня Ольга Курносова.

За даними Мін’юсту Росії, вже визнано іноагентами 274 людини. Понад 40% — це журналісти і представники медіа. Друга за чисельністю група “іноземних агентів” — це політичні та громадські активісти. Їх у реєстрі налічується 33 особи.

Читайте також:Російські партизани — це радикальна молодь, яка хоче свободи — інтерв’ю з Іллею Пономарьовим

Прямий ефір