Х-22 несе майже тонну вибухівки, точність — плюс-мінус кілометр, це зброя терористів, — Романенко

Наслідки ударів по Одеській області. Фото: facebook.com/OperationalCommandSouth

Росія напередодні застосувала ракети Х-22 для обстрілу Одеської області. Враховуючи їхню низьку точність і велику силу ураження, такі ракети можна вважати зброєю терористів. Таку думку в ефірі FREEДОМ висловив авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. К. Антонова Валерій Романенко.

За його словами, Х-22 — це стара примітивна ракета, яка водночас несе майже тонну вибухівки. Такою ракетою неможливо вразити чітко поставлену ціль, її можна запускати лише по великих площах: містах, інших населених пунктах.

“Х-22 — це радянська ракета із суто інерційною системою наведення: їй задають напрямок, у якому вона має летіти, і інерційна система приблизно намагається підтримувати цей напрямок. А вітер, погодні умови, висхідні потоки, низхідні потоки її збивають з цього курсу. Тому точність цієї ракети — плюс-мінус кілометр. За радянських часів вважалося, що її буде оснащено ядерною боєголовкою. Тому плюс-мінус кілометр жодної ролі не відігравало. А зараз це суто зброя терористів, жодної чіткої мети: знищити підприємство, знищити електростанцію чи щось подібне — за допомогою цієї ракети таке завдання виконати неможливо”, — пояснив Валерій Романенко.

Нагадаємо, у понеділок, 8 травня, уночі Одеську область було атаковано ракетами типу Х-22 з російських бомбардувальників дальньої авіації Ту-22М3 з району мису Тарханкут в окупованому Криму. Ворог зробив 8 пусків. Частина ракет не досягла своєї мети, але були й влучання: по продовольчому складу та рекреаційній зоні на Чорноморському узбережжі.

Прямий ефір