9 травня в РФ — це картина Ієроніма Босха, — історик

Олександр Алфьоров. Фото: novynarnia.com

У СРСР День перемоги 9 травня не відзначався парадами до 1965 року та не був головним святом. На день “побєдобєсія” він перетворився вже за Путіна, який таким чином, зокрема, намагався “зциментувати” пострадянський простір. Про це сьогодні, 8 травня, розповів у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ історик Олександр Алфьоров.

“9 травня стало головним святом, бо відпали інші ідеологічні маркери, і 9 травня залишилося єдиним святом, що цементує, на пострадянському просторі в контексті Російської Федерації. 9 травня сприймалося і підживлювалося з боку Російської Федерації та в інших республіках, які здобули незалежність. Я хотів би нагадати, що Російська Федерація нагороджувала, наприклад, своїми медалями ветеранів Другої світової війни, які жили в Україні, Білорусі та інших республіках”, — коментує гість ефіру.

Алфьоров наголосив, що спроба “вмонтувати” у це свято все, що включає ідеологія “русского мира”, перетворила День перемоги на “карнавальний хаос”, який, наприклад, можна побачити на картинах нідерландського художника ХV-ХVІ століть Ієроніма Босха.

“9 травня ми бачимо весь карнавальний хаос, який є у понятті “русского мира”. Тобто йтиме православний панотець із портретом Сталіна разом зі старою секретаркою обкому партії, яка нестиме ікону Миколи II. Усе це буде під червоними прапорами з георгіївськими стрічками, і одразу йтиме хтось із молодих і нестиме портрет Люка Скайвокера (головного героя саги “Зіркові війни”, — ред.), ще когось. Кого саме, зовсім не мають поняття, бо ці таблички роздають, і хтось поклав іншу табличку… 9 травня — картина Ієроніма Босха”, — прокоментував гість ефіру.

Він також зазначив, що європейська ідеологія Дня пам’яті, який відзначається 8 травня, зовсім далека від нинішньої Росії, оскільки російський День перемоги присвячений не стільки пам’яті, скільки агресії.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив, що подає до Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. 9 травня із завтрашнього дня щороку Україна відзначатиме День Європи. Раніше 8 травня в Україні було встановлено День пам’яті та примирення, 9 травня відзначався День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. День Європи українці відзначали окремо від європейців — третьої суботи травня.

Прямий ефір