Прохання з боку ПАР не приїжджати на саміт БРІКС — серйозний удар по Путіну і початок кінця цієї організації, — Семиволос

Ігор Семиволос. Скріншот: uatv.ua

Влада Південно-Африканської Республіки дипломатичними каналами передала до Москви прохання, щоб президент РФ Володимир Путін у ПАР фізично не приїжджав на майбутній саміт БРІКС, який має відбутися влітку. На думку директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, озвучену сьогодні, 2 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ, це — ідеальне рішення для ПАР в межах виданого Міжнародним кримінальним судом (МУС) ордера на арешт Путіна.

“Тому що ПАР, навіть вийшовши з договору про Міжнародний кримінальний суд, не може моментально це здійснити, потрібна процедура виходу. І в будь-якому разі договір діятиме. Тому порушення рішення МУС — це вкрай болюча ситуація для Південної Африки, з урахуванням того, що вони себе позиціонують як державу, яка бореться за справедливе розв’язання багатьох конфліктів у тій же самій Африці. Звичайно, що вони не можуть проігнорувати це рішення, а всі інші спроби змінити законодавство, знайти хитрощі мають доволі слабкий вигляд, насамперед юридично слабкий. Тому цілком звичайно, я і прогнозував, що буде прохання Путіну з боку ПАР не приїжджати”, — сказав він.

Експерт наголосив, що таке рішення ПАР — серйозний удар по Путіну.

“Тому що таким чином цей БРІКС, який дійсно був дітищем Путіна, вони багато в чому розраховували, що в майбутньому ця організація буде реальною альтернативою розвиненому світу, вона нібито не спрацьовує. Тому що все-таки міжнародні правила формувалися ще до появи цієї організації. І Росія через обставини, що виникли, не здатна вплинути на зміну цих правил”, — пояснив Семиволос.

Ця ситуація, на думку експерта, дещо охолодить частину країн, які розраховували найближчим часом вступити до БРІКС і посилити тим самим своє позиціонування у світі.

“Мені здається, що це початок кінця цієї організації та цього проєкту”, — резюмував Ігор Семиволос.

Читайте також: Чи заарештує ПАР Путіна: експерти оцінили можливість виходу країни з Римського статуту (ВІДЕО)

Нагадаємо, палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі видала ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна і російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

БРІКС — це союз п’яти держав: Бразилії, Росії, Індії, КНР, ПАР. Організацію було засновано в червні 2006 року в межах Петербурзького економічного форуму.

Прямий ефір