Конфігурація майбутніх малих союзів залежатиме від позиції України щодо свого післявоєнного майбутнього, — Тишкевич

Ігар Тишкевич. Фото: uifuture.org

Малі союзи України складатимуться залежно від того, яким вона бачитиме своє післявоєнне майбутнє. Таку думку сьогодні, 25 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт програми міжнародної та внутрішньої політики “Українського інституту майбутнього” Ігар Тишкевич.

На думку експерта, перспективи розвитку є у регіональної групи Люблінський трикутник (Україна — Польща — Литва), яка активно підтримується Сполученими Штатами Америки.

“У разі, якщо це утворення виросте все-таки до повноцінного регіонального союзу, це буде непогана противага як Росії, так і Німеччині. Ця група склалася фактично навколо Вишеградської четвірки… Четвірка трансформується, але вона аж ніяк не просто непотрібне на сьогодні утворення”, — сказав Тишкевич.

Він не виключає можливого партнерства України з Туреччиною, однак зазначає, що Туреччина як регіональна супердержава починає формувати свою власну зону впливу, насамперед у Чорноморському басейні.

“Тут можливе партнерство. Чи можливий малий союз? Ну, не знаю. Тобто, може бути досить тісна взаємодія, і це може бути вигідно для обох держав”, — сказав експерт.

Він наголосив, що на сьогодні не існує жодної держави, яка б погодилася під час війни давати гарантії безпеки Україні, бо на теперішньому етапі це означає вступити у війну з РФ. Наразі йдеться про підтримку, допомогу та гарантії безпеки після війни.

“Відповідно, для України на цей момент завдання — це, по-перше, зрозуміти, яке місце сама Україна посяде в післявоєнному світі з погляду забезпечення регіональної безпеки. Тобто ми будемо веденим або ми будемо претендувати на роль ведучого, ми будемо об’єктом або ми будемо суб’єктом. Ми будемо просити допомоги або ми будемо ставити на те, щоб швидко сформувати свою державу, свою економіку й пропонувати допомогу іншим. І від цього ж залежать конфігурації майбутніх малих регіональних союзів”, — сказав Тишкевич.

Читайте також: Основу нової архітектури безпеки в Європі зараз закладають регіональні альянси, — Фесенко

Прямий ефір