Депортованим дітям з України в Росії змінюють метрику, — немовлят ідентифікувати найскладніше, — Ястребова

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Депортованим українським дітям на території Російської Федерації змінюють документи, включно з ім’ям та фамілією. Найскладніше — ідентифікувати та повернути додому немовлят. Про це сьогодні, 23 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила виконавчий директор “Східної правозахисної групи” Віра Ястребова.

“Росія вдається до того, щоб змінити метрику вкраденим з України дітям, змінити навіть ім’я та прізвище, видати документи російського зразка. Для чого вони це роблять? Перш за все, вони тим самим досягають виконання наказу Путіна, яким збільшують кількість дітей. Хочуть виховати нове покоління солдатів, прокачати їхню ідеологію проти всього цивілізованого світу з ненавистю до України. Тому шукають дітей, ставлячись до них як до матеріалу, щоб заповнити демографічну діру, яка утворилася внаслідок орків, убитих в Україні”, — сказала вона.

Правозахисниця зазначила, що зміна метрики українським дітям перешкоджає міжнародним організаціям та Україні їх ідентифікувати для подальшого повернення.

“Замітають сліди своїх злочинів, перетворюючи маленьких українців на росіян. Коли починають збирати інформацію, стикаються з тим, що виїхала, наприклад, Маша Шевченко, а потім Маша Шевченко на території Росії — випарувалася. Якщо дитині більше ніж 10 років, як правило, ідентифікація відбувається простіше, дитина за нормальних умов може пояснити, що відбувалося, можливо, бачила свої документи”, — розповіла вона.

При цьому депортація на територію Росії торкнулася й українських немовлят, акцентувала Ястребова.

“Росія не гребувала тим, щоб і немовлят вивозити. У такому разі вкрай складно довести той факт, що це були дітки з окупованої території України. Насамперед це можна зробити, якщо мати на це відповідний правовий механізм. Консолідовані зусилля міжнародних партнерів України, засобів масової інформації призведуть до того, що буде дано допуск. Нескладно порахувати й ідентифікувати брехню Росії, у якої дітей стало на кілька сотень тисяч більше, ніж було до цього”, — підкреслила Віра Ястребова.

Читайте також: Спільно із міжнародними організаціями та країнами-посередниками, — експерт про повернення в Україну депортованих Росією дітей

Нагадаємо, 8 квітня 2023 року в Україну вдалося повернути 31 дитину, вивезену російською владою з окупованих територій — Херсона та Харківської області. Про це повідомляє благодійний фонд Save Ukraine.

Як повідомлялося, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Причиною є незаконна депортація дітей з тимчасово окупованих територій України до Росії.

Читайте також: Путін боїться невідворотності покарання за крадіжку українських дітей — роз’яснення правозахисниці

Прямий ефір