Деталі 11-го пакета санкцій проти Росії представлять послам ЄС — що відомо (ВІДЕО)

Ілюстративний колаж: aussiedlerbote.de

Європейська комісія готується представити послам ЄС деталі 11-го пакета санкцій проти Росії, повідомляє Politico. За інформацією джерел видання, напередодні на закритих брифінгах послам дали інформацію про зміст нового санкційного пакета. Як пише Financial Times, майбутній пакет розширить список підсанкційних осіб, а також закриє так звані “лазівки” для обходу обмежень. Але разом із цим наголошується, що санкції проти країни-агресора “досягли своєї стелі”. Єдина галузь, яка залишилася майже недоторканою, — ядерна енергетика, повідомляє FREEДОМ.

Так, Politico з посиланням на чотирьох європейських дипломатів пише, що Єврокомісія 21 квітня презентує послам країн ЄС зміст нового пакета санкцій проти РФ. Як стало відомо виданню, зокрема, Німеччина попросила Брюссель включити в новий пакет санкцій ядерну енергетику.

“Комісія поінформувала послів ЄС про те, що цієї п’ятниці вона запросить їх на закриті брифінги щодо планованого змісту пакета. На таких нарадах Комісія зазвичай інформує послів у невеликих групах про те, на що слід очікувати, а довірені особи можуть вказати на “червоні лінії” своїх урядів”, — написав журналіст Якоб Ханке Вела для видання Politico.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн раніше заявляла, що наступний пакет буде спрямований на боротьбу з обходом санкцій і лазівками:

“Ми ввели в десятий (санкційний) пакет можливість включення до списку фізичних осіб, компаній, а також юридичних осіб, зокрема в третіх країнах, які допомагають Росії обходити санкції. Тож пакет заходів уже ухвалено, але цього, звісно, недостатньо, і тому 11-й пакет здебільшого стосуватиметься питання обходу санкцій і того, як ми можемо протистояти цьому”.

Як пише Financial Times, у Європейському Союзі припускають, що, ймовірно, санкції проти Росії досягли своєї стелі. Чиновники, які працюють над майбутніми санкціями ЄС, обмежаться розширенням списку осіб, на яких поширюється заморожування активів і заборона на в’їзд (зараз це майже 1500 осіб і понад 200 організацій), а також закриттям лазівок, які використовує Росія. Більшість посадовців у коментарях виданню визнають, що без санкцій залишилися тільки ті частини російської економіки, які є надто важливими для однієї або кількох країн-членів ЄС, а отже, на будь-які заходи, спрямовані проти них, буде накладено вето.

“Ми закінчили. Якщо ми введемо більше санкцій, то буде більше винятків, ніж заходів”, — заявив один із європейських посадовців на умовах анонімності в інтерв’ю Financial Times.

Деякі країни ЄС повторять свої вимоги щодо заборони експорту російського ядерного палива та послуг, які останніми днями набрали обертів завдяки підтримці Німеччини, але Угорщина та Франція категорично проти, тож, найімовірніше, буде запроваджено індивідуальні санкції проти керівників підконтрольного Кремлю концерну “Росатом” і накладено фінансові обмеження на цей концерн, вважає керівник аналітичного напряму мережі “АНТС” Ілля Несходовський.

“Тому санкції стосуватимуться здебільшого фінансових питань, це фінансування, це участь у проєктах, це обмеження доступу керівництва і працівників “Росатому” до всіх можливих тільки тих, що задіє ЄС у заходах. Тобто іншими словами це більше буде обмеження проєктів, обмеження інвестицій. Але це не буде обмеження діяльності. Тобто постачати атомне паливо Росія продовжить і вивозити атомні відходи також Росія продовжить, заробляючи на цьому мільярди доларів”, — прокоментував експерт.

Щодо лазівок для обходу обмежень, до яких вдається РФ за допомогою третіх країн, то новий санкційний пакет має перекрити будь-яку можливість Росії використовувати їх, вважає Несходовський:

“Якщо якась країна сприяє обходу санкцій, якщо на її території діють компанії, і вони закривають на це свої очі, які перепродають американські, європейські технології, а потім ці технології використовують у зброї, наприклад, у крилатих ракетах, то в цьому разі санкції повинні вдарити не тільки по конкретних якихось компаніях, які цьому сприяють, а й по тих країнах, які закривають очі”.

Найімовірніше, в 11-му пакеті санкцій також будуть персональні обмеження для російських урядовців, причетних до захоплення Запорізької АЕС і викрадення українських дітей.

Читайте також: Призупинення нафтопроводу “Дружба” та санкції проти “Росатому” є малоймовірними, — Пендзин

Як повідомлялося раніше, міністри закордонних справ країн G7 (“Великої сімки”) на зустрічі в місті Каруїдзава (Японія) домовилися посилити контроль за дотриманням санкцій щодо Росії, а також ефективніше протидіяти постачанню зброї третіми державами в РФ.

Прямий ефір