Смертну кару в Росії повернуть 2023 року, — Романова

Ольга Романова. Скріншот: uatv.ua

2023-й буде роком повернення у Росії смертної кари. Із задоволенням парламент підтримає це рішення, вважає директорка фонду “Русь Сидяча” Ольга Романова. Сьогодні, 19 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ вона заявила, що великі терміни в Росії виголошують з легкістю. У зв’язку з цим вона прокоментувала справу Володимира Кара-Мурзи.

“Я боюся, що 2023-й буде роком повернення в Росії смертної кари. Загалом мораторій скасує наш парламент з великим задоволенням. Так само, як вони ухвалили легко довічний термін, невідомо за що, тому що ми не знаємо, в чому саме полягала “зрада батьківщині” Володимира Кара-Мурзи. Так само, як ми не знаємо, у чому полягала “зрада батьківщині” журналіста Івана Сафронова та багатьох інших людей, які були засуджені за цією статтею”, — сказала Романова.

Вона нагадала, що Сафронова засудили до 22 років суворого режиму. А його адвокат сказав, що у справі Сафронова — пусті аркуші паперу.

“Я підозрюю, що щось схоже є і у справі Володимира Кара-Мурзи. Шансів скорочення терміну немає, адже суддю було обрано практично особисто Путіним”, — додала правозахисниця.

Романова також припустила, що під репресії невдовзі може потрапити і Пригожин, а самого Путіна судитимуть у Гаазі. Крім того, гостя ефіру розповіла про роботу опозиційних медіа в Росії та ситуацію з доносами.

Читайте такожДо смертної кари пів кроку лишилося, — Курносова про масштаби репресій у РФ

Нагадаємо, Держдума РФ ухвалила поправки, що передбачають довічне ув’язнення за держзраду. Раніше максимальне покарання становило 20 років у в’язниці. Також російські депутати вирішили відбирати раніше отримане громадянство за “дискредитацію армії” Російської Федерації, “заклики до екстремізму та розв’язання війни”, дезертирство та “участь у небажаних організаціях”.

Прямий ефір