“Система плодить страх”: у РФ посилюють покарання за прояв інакомислення (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Держдума РФ ухвалила поправки, що передбачають довічне ув’язнення “за держзраду”. Раніше максимальне покарання становило 20 років у в’язниці. Також російські депутати вирішили відбирати раніше отримане громадянство за “дискредитацію армії” Російської Федерації, “заклики до екстремізму і розв’язування війни”, дезертирство і “участь у небажаних організаціях”, інформує FREEДОМ.

“Росія буде вільною”, — сказав опозиційний політик Володимир Кара-Мурза після того, як йому винесли вирок — 25 років позбавлення волі. Його визнали винним за статтями про “держзраду”, “фейки про російську армію” і про “участь у небажаній організації”. Але навіть за вбивство в Росії можна отримати менший термін.

“Навряд чи цей максимум можна було призначити, якщо слідувати букві закону, Володимиру, який є батьком трьох дітей, що є пом’якшувальною обставиною. Це максимум, тобто складається враження, що якби можна було призначити більше, призначили б більше”, — сказала адвокатка Марія Ейсмонт.

“Більше” — це смертна кара, про яку нещодавно заговорили в російській Держдумі.

Депутат Андрій Колесник у коментарі російським ЗМІ запропонував скасувати мораторій на смертну кару і зробити її покаранням за “зраду батьківщини”. Експерти впевнені, це цілком реально в нинішній Росії.

“Влада зараз як наркоман, який збільшує дозу. Нинішня доза не працює, треба грати на підвищення, потрібно її збільшувати для того, щоб виробляти ефект. Звідси всілякі ініціативи про посилення законодавства, про посилення покарань, за які раніше давали від 12 до 20 років, — давайте давати довічне, а потім ще й смертну кару. Конституційний суд може ухвалити нове рішення, в якому погодиться з тим, що за нинішніх умов смертну кару як виняткову міру можна все-таки застосовувати. Усе досить просто тут — кожен орган вбудований у систему, яка плодить страх”, — сказав адвокат і засновник правозахисних проєктів “Команда 29” і “Первый отдел” Іван Павлов.

Але і без смертної кари у Кремля вистачає інструментів для терору власних громадян. У 2022 році суди в Росії оштрафували громадян на понад 151 млн рублів за протоколами про “дискредитацію” армії Російської Федерації, пише видання “Медиазона”.  

За військові “фейки” засуджено 14 осіб, а ще одного фігуранта такої справи направили на примусове лікування до психіатричної клініки, повідомляють “Сетевые свободы” з посиланням на дані Верховного суду РФ. Нинішнього року ситуація не стала кращою. За будь-яку незгоду з політикою Кремля в Росії слідує покарання.

“Користуючись нагодою, не можу пройти повз. Намагався відігнати цю справу. Не знаю, не зміг. Не зрозумію, чому. Все інше вийшло чомусь, а ця справа Маші Москальової чомусь не відпускає мене”, — цю заяву зробив вокаліст російського гурту “Наїв” Олександр Іванов на концерті в Москві.

Але після згадки скандальної справи дівчинки, яка торік намалювала антивоєнний малюнок, за який тепер судять її батька, гурту скасували концерт у Пермі, а концерт у Санкт-Петербурзі перенесли на рік.

Жительку Казані Гулію Мухаметзянову оштрафували на 30 тисяч рублів за “дискредитацію армії”. Такою, на думку поліції і суду, став плакат з написом: “Досить, блін, мовчати”.

Новосибірський обласний суд залишив чинним штраф у 70 тисяч рублів колишньому голові “Союзу українців Сибіру” Сергію Іващенку. У грудні минулого року його визнали винним за статтею “про заклики до порушення територіальної цілісності Росії” за твіти “Сибір має скинути з себе кайдани ганебної колоніальної залежності від Московії!”

Експерти стверджують, подібна політика репресій Кремля спрямована не тільки на залякування власного народу, але й на відволікання уваги від внутрішніх проблем.

“Постійно створюється образ ворога. І чим більше цей образ ворога створюється, тим більше вони можуть захотіти нарешті якогось особливого розфарбованого ворога публічно позбавити життя. Їм може здатися, що такий спосіб їм дасть змогу і налякати населення, і що для якоїсь частини населення, на жаль, це може бути патріотичне піднесення”, — вважає політична аналітикиня й головна редакторка порталу After Еmpire Ольга Курносова.

І для досягнення подібного ефекту Кремль посилюватиме політику репресій всередині Росії.

Читайте також: До смертної кари пів кроку лишилося, — Курносова про масштаби репресій у РФ

Прямий ефір