Ситуація в районі Бахмута — “пекельні гойдалки”, кожна позиція переходить із рук у руки по кілька разів щодня, — Коваленко

Українські захисники в Бахмуті. Фото: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Нині в районі Бахмута Донецької області ситуацію можна схарактеризувати як “пекельні гойдалки”. Тому що, по-перше, ситуація дуже складна, по-друге, кожна позиція практично щодня переходить із рук у руки по кілька разів. Про це сьогодні, 18 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Він пояснив, що це в певному сенсі пояснюється тактикою мобільної оборони, якої дотримуються Збройні сили України.

“Саме завдяки цьому ми не займаємося зайняттям якоїсь позиції до останньої краплі крові, а відходимо, коли це нам вигідно, по цій позиції завдається вогневе ураження артилерією, наприклад, і після того, як противник зазнає втрат, ця позиція знову відбивається. Тобто відбуваються такі ось гойдалки. Особливо це помітно в районі залізяки, оскільки там росіяни постійно намагаються перебратися на правий бік, зайняти ці позиції, і знову ж таки їм це не вдається якось там ґрунтовно застовпитися”, — сказав Коваленко.

За інформацією оглядача, російські окупанти зараз намагаються тиснути з півдня і з півночі.

“Особливо з півночі, оскільки через свої дії в районі Хромового, спроби перерізати [трасу] 0506 вони намагалися ще й відволікти частину наших підрозділів північного сектора саме на район Хромового. Але це їм особливо не вдалося. Вони намагаються повзти фактично вздовж вулиці Леваневського, їхньою основною частиною є перерізати міську частину логістичної артерії 0506 по вулиці Ювілейній”, — каже він.

Також дуже важливим об’єктом ведення оборонних дій ЗСУ є вулиця Чайковського.

“Це фактично продовження [траси] 0504, ще однієї міської логістичної артерії. Але там продовжує зберігатися буфер безпеки у вигляді кварталів між Чайковського і вулицею Корсунського. Тобто ці позиції ми зберігаємо в стані досить стабільному, тобто контрольованому. Російські окупанти також спробували в напрямку Ступочки здійснювати прорив — на південний захід від Іванівського через канал, але це в них також не увінчалося особливим успіхом, і навіть у районі Ступочок була здійснена досить успішна контратака з боку ЗСУ”, — розповів Коваленко.

Також він зазначив, що по Бахмуту з боку окупаційних військ дедалі більше і більше в бойових діях починають брати участь саме десантні підрозділи. ПВК “Вагнер” не займає там якісь основні позиції.

Читайте також: У Кремля горять терміни: деталі про втрати РФ у війні проти України розповів Ступак

Нагадаємо, як сказав генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж, російська армія не спромоглася розв’язати ті завдання, які перед нею ставив особисто Володимир Путін. Насамперед захопити Донецьку та Луганську області, навіть попри те, що терміни виконання цих завдань постійно пересувалися з 9 травня минулого року.

Прямий ефір