Електронні повістки в Росії: як уникнути мобілізації та чи видаляти “Держпослуги”, пояснив адвокат

Ілюстративне фото: twitter.com/vesna_democrat

У РФ вводяться електронні повістки. Юристи росіянам рекомендують за жодних обставин не приходити до військкомату. Якщо ж проігнорувати таку повістку, то громадянину загрожує лише штраф. Мобілізувати будуть тільки тих росіян, які добровільно прийшли до військкомату. Про це сьогодні, 14 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський адвокат і правозахисник Микола Полозов.

За його словами, важливо розуміти, що останні зміни російського законодавства — це реакція влади, коригування за підсумками першої хвилі мобілізації. Коли відбувалися облави, населенню це не дуже сподобалося.

“Влада це відчула, і тепер вони в такий єзуїтський спосіб змушуватимуть людей приходити самим до військкомату для відновлення тих прав, які неявка до військкомату буде обрізати. Тобто можливість виїхати за кордон, можливість керувати транспортним засобом, брати кредити, реєструвати ІП тощо. Рецепт залишається абсолютно той самий — у жодному разі, за жодних обставин не приходити до військкомату. Якщо немає можливості виїхати за межі Росії, то, перебуваючи всередині, навіть цих змін законодавства і репресивних наслідків, за великим рахунком, можна уникнути”, — сказав Полозов.

Адвокат пояснив, що поки сама ця система електронного реєстру повісток не працює.

“І, власне, частково ризики можна хеджувати таким чином, як переписати майно на родичів. Що не сам потенційний мобілізант, а хтось із його родичів розпоряджатиметься майном, не користуватися автомобілем, не брати кредити, і якомога менше вступати у взаємини з державою”, — каже він.

За інформацією адвоката, наразі відповідальність за неявку до військкомату в разі отримання повістки залишається в РФ попередньою. Це адміністративний штраф від 500 руб. до 3 тисяч.

“Звичайно, гарантії того, що держава не посилить покарання, ніхто дати не може. Але на поточний момент ситуація саме така. Тому, якщо людина дізнається, що стосовно неї виписано повістку, наприклад, зупинила її дорожня поліція, і за базою даних вона не може більше керувати транспортним засобом, відповідно, необхідно передавати право керування транспортним засобом комусь іншому, користуватися таксі або громадським транспортом тощо. Уникнути поки що цього можна”, — уточнив Полозов.

Він акцентував, що суттєва деталь полягає в тому, що можливості репресивного апарату загнати всіх, кому випишуть повістки, у російської держави немає.

“Тобто братимуть тільки тих, хто сам з’явиться у військкомат добровільно. Таких буде, на жаль, досить багато. А більш, скажімо так, розумні громадяни Росії зможуть уникнути можливості відправки на фронт і загинути там”, — зазначив адвокат.

Також він розповів, що ця електронна система повісток поки що не створена. Російська влада як кінцевий термін створення цього реєстру електронних повісток позначила вересень.

“Ще є в запасі пів року для того, щоб вирішити всі майнові питання, щоб убезпечити себе. Тестова версія цієї нової системи обкатуватиметься спочатку на тих особах, які підлягають призову на військову службу. Зараз триває весняний призов, тобто особи від 18 до 27 років. Щодо мобілізованих, то, звісно, це буде все поступово розширюватися, зачіпати все більші верстви населення. Але поки є можливість, звісно ж, юристи радять майно переписати на близьких родичів, виписати довіреності на право управління майном і тим самим спробувати убезпечити себе від можливої явки до військкомату”, — рекомендує Полозов.

Щодо застосунку “Держпослуги”, на думку адвоката, видалення їх — безглузді операції, тому що ці повістки не зачіпають “Держпослуги”. Для них створюється спеціальний електронний реєстр.

“Навпаки, маючи “Держпослуги”, можна буде досить оперативно дізнатися, є повістка чи ні, а не чекати моменту, коли на вулиці зупинить поліція і скаже, що на вас виписано повістку, або ви прийдете до нотаріуса реєструвати операцію з майном, і нотаріус скаже, що виписано повістку, і він цю операцію провести не може. Видалення акаунтів “Держпослуг” на кінцевому пристрої не означає видалення цього акаунта із системи. Людина все одно залишається в цій базі даних. І, власне, наявність “Держпослуг” багато в чому даватиме змогу людям оперативніше розуміти ситуацію, яка стосується їх самих”, — підсумував Микола Полозов.

Читайте також: “Послуга швидкого відправлення росіянина на той світ” — адвокат прокоментував закон про електронні повістки

Нагадаємо, 11 квітня в Росії запрацювала система електронних повісток після нових поправок до законів. Ухвалені в надкороткий термін зміни тепер не залишають вибору росіянам — у разі отримання повістки на них чекає або покарання за неявку, або необхідність іти в армію. Весняний призов почався в Росії 1 квітня 2023 року. Крім того, 11 квітня чоловікам офіційно заборонили залишати країну після отримання повістки до явки в військкомат.

Читайте також: Електронні повістки як нова форма мобілізації у РФ. Думки експертів про закон про “гарматне м’ясо”

Прямий ефір