“Бавовна”, підготовка до оборони та пропаганда в дитсадках: як війна змінила окупований Крим (ВІДЕО)

Вибух на Кримському мості 8 жовтня, 2022 р. Фото: Telegram

Крим є такою ж невід’ємною частиною України, як Донбас чи Херсонська область. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на Чорноморській безпековій конференції в Бухаресті, яка була організована під егідою міжнародної Кримської платформи. Глава зовнішньополітичного відомства нагадав, що учасників Кримської платформи об’єднують принципи Хартії ООН, і що всі вони згодні — анексований Росією півострів має повернутися під контроль України, інформує FREEДОМ.

У Криму вже заявили, що не проводитимуть святкові демонстрації 1 травня, ходу “Безсмертного полку” і військовий парад на 9 травня, — проте вже за пів години ставленик кремля в Севастополі Развожаєв написав, що рішення проводити заходи чи не проводити ще не ухвалено. 

“Це черговий захід безпеки, який демонструє жителям Криму, що ситуація не під повним контролем, як запевняє окупаційна адміністрація. Тобто, спочатку було оголошено жовтий рівень загрози, потім підвищено військову небезпеку, потім закрито аеропорти, також введено обмежувальні заходи. Але вони все одно намагалися зберігати певні магніти, аби заспокоїти місцеве населення. І це — святкові заходи. Саме їхнє скасування 1 і 9 травня демонструє, що військові дії і звільнення Криму наближаються”, — вважає заступник постійного представника президента України в АР Крим Денис Чистиков. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення ситуація з безпекою в Криму значно погіршилася. Вибухи за останній рік прогриміли на аеродромах, у Севастопольській бухті, поблизу залізниць і автомобільних доріг півострова та біля скупчень техніки окупантів, а також на Керченському мосту.

“Президент Володимир Зеленський неодноразово звертається до жителів Криму і Севастополя і говорить про таке: тримайтеся якомога далі від військових або інфраструктурних об’єктів на території Криму і Севастополя. Тому що “бавовна”, вибухи траплятимуться частіше. Тому що очевидно: триває процес підготовки до масштабного українського контрнаступу, і для того, щоб ми досягли максимального результату наявними силами і засобами, потрібно якомога більше послабити військовий потенціал путінської армії, зокрема й тих підрозділів, які дислокуються в тимчасово окупованому Криму і Севастополі”, — зазначив військовий експерт Владислав Селезньов. 

Росія використовує анексований Крим як транзитний вузол для забезпечення всього угруповання окупаційних військ на лівому березі Херсонської області та в частині Запорізької. З території півострова здійснює ракетний терор України.

Фактично Москва нашпигувала Крим зброєю і перетворила його на величезну військову базу. Допомагати агресору примушують і мирних жителів. Проросійські активісти, блогери та окупаційна влада регулярно проводять добровільно-примусові збори грошей і гуманітарки для російських військових. Дісталися навіть до школярів.

“Рівень мілітаризації школи загалом, дитячої свідомості, він досяг неймовірних масштабів. І форми абсолютно шокуючі. Особливо зараз втягують маленьких дітей, у прямому сенсі. З дитячих садків, початкової школи для надання допомоги, цитую їхні терміни, учасникам “спеціальної військової операції”, — зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.  

З перших днів вторгнення в Україну російська армія зазнає масштабних втрат на фронті. Багатьох поранених відправляють лікуватися до Криму, зокрема до цивільних медзакладів. Тому потрапити до лікаря або дочекатися черги на операцію стало в рази складніше. 

У лікарнях півострова фіксують дефіцит запасів донорської крові. І це теж, найперше, позначається на місцевих жителях. В аптеках складно знайти базові медикаменти, адже ліки дістаються російським військовим.

“Потрапити на лікування в госпіталь можна тільки за знайомством або військовим. Це почалося за три місяці до 24 лютого 2022 року, нібито через коронавірус. Потім до літа не можна було [звертатися до госпіталю], потім начебто дозволили. Періодично начальство каже, що знову не можна, потім знову можна. Ось так і закривають туди-сюди. Просто іноді їм приходять накази, що краще залишити більше ліжок, цивільних не брати. Госпіталь підпорядковується не МОЗ, а Міністерству оборони. Тому як вирішать військові, так госпіталь і працює”, — розповіла співробітниця однієї з медичних установ Криму в анонімному коментарі виданню “Радіо Свобода”.  

З перших днів окупації у 2014-му в Криму діє український опір. А з початком повномасштабної війни він тільки посилився. На вулицях міст і селищ розклеюють патріотичні листівки, поширюють українські агітки та вивішують національний синьо-жовтий прапор, а також допомагають ЗСУ коригувати вогонь.

“Весь цей час цивільні максимально намагаються давати інформацію про розташування збройних сил Російської Федерації, про якісь схрони боєприпасів тощо. Тому іноді й відбуваються вибухи на фермах. Потім виявляється, що вони наповнені боєприпасами. Це свідчить про те, що без місцевого населення, без людей, які готові підтримати, цього всього не відбувалося б”, — акцентував голова Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв. 

ФСБ активно шукає підпілля на півострові і посилює репресії, повідомили в Центрі національного опору. 

Уперше з 2014-го силовики активно перевіряють автомобілі місцевих, проводять фільтрацію: роздягають людей, допитують їх і б’ють. За будь-які прояви підтримки України кримчан змушують показово вибачатися і кидають їх за ґрати.

Читайте також: “Готові не тільки розвішувати плакати й листівки”: рух опору в Криму набирає обертів

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Криму почали евакуацію людей, які співпрацюють із “владою”. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. За його словами, російське командування на півострові та окупаційна адміністрація дуже активно продають нерухомість і вивозять свої родини з півострова.

Прямий ефір