“Росія програє, намагаючись реалізувати такі операції”: Павліченко про оприлюднення відео страти українського воїна

Олександр Павліченко. Скріншот: uatv.ua

США не видали візи російській делегації, яка головує в Раді безпеки ООН, і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров мав з’явитися в Нью-Йорку, але не дали дозволу на прибуття спецлітака. Це може бути пов’язано з оприлюдненим у мережі відео страти українського полоненого воїна російськими солдатами. Таку думку сьогодні, 13 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко.

“Взагалі питання чому це відео з’явилося. І, власне, ми бачимо, що саме відео було знято не в останні кілька днів або навіть тижнів. І питання про те, яку інформацію, меседж, вкладали ті, хто запускав це відео. І, власне кажучи, Росія програє, намагаючись реалізувати такі якісь операції, ІПСО рівня впливу на психіку, залякування і одночасно інформування свого населення, внутрішнього інформаційного ринку Росії, про такі факти”, — сказав він.

На думку глави УГСПЛ, такі дії — свідчення деградації держави.

“Яка використовує таку інформацію, яка сама по собі є фактом воєнного злочину, ганебним фактом. Це — середньовіччя. Але й несе за собою абсолютно прагматичні наслідки, зокрема, незапрошення або позбавлення можливості прибути на засідання Радбезу ООН російської делегації, яка, напевно, мала б летіти через Гаагу до Нью-Йорка”, — пояснив Павліченко.

Зазначимо, що наприкінці березня до американського посольства було надіслано запит на оформлення віз, однак досі відповіді не було надано. Крім того, влада США досі не дала дозвіл на прибуття літака глави МЗС РФ Сергія Лаврова. Візи також не отримали російські журналісти, які мають супроводжувати Лаврова.

Читайте також: Жорстока страта українського полоненого: Україна не збирається прощати (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Павліченко розповів, що чотири Женевські конвенції, зокрема 3-тя Женевська конвенція, що стосується захисту прав військовополонених і взагалі поводження з військовополоненими, забороняє жорстоке поводження. До того ж позасудові страти та вбивства військовополонених — це порушення ст. 8 пп. 1 Римського статуту — документа, який є керівним для Міжнародного кримінального суду (МКС). На підставі цієї статті МКС може проводити розслідування за фактом страти шляхом обезголовлення українського полоненого російськими окупантами.

Прямий ефір