“Послуга швидкого відправлення росіянина на той світ” — адвокат прокоментував закон про електронні повістки

Олексій Барановський. Скріншот: uatv.ua

Така держпослуга як електронна повістка в Росії — це спосіб швидкого відправлення громадянина спочатку до лав армії, а потім і на той світ. Спочатку це випробують на російських строковиках, але з часом будуть змушувати підписувати контракти росіян і старшого віку. Таку думку сьогодні, 13 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив адвокат, представник З’їзду народних депутатів Росії Олексій Барановський.

“Без сарказму про Росію вже давно складно говорити, тому що все, що там відбувається, це — антиутопія і театр абсурду. Держпослуги дійсно потрібні для того, щоб швидше відправити вас на той світ — спочатку в армію, а потім на той світ. Не найприємніша для громадян держпослуга”, — сказав він. 

Барановський зауважив, що так звана “часткова” мобілізація в Росії не припинялася, а тепер вона набула більш витонченої форми електронної повістки. Також він припустив, що такий варіант мобілізації випробовуватимуть на строковиках, але зі зростанням втрат Росії у війні проти України примушуватимуть підписувати контракти людей і старшого віку. 

“Знаєте, на початку другого терміну Путіна, коли ухвалили закон імені Діми Яковлєва і заборонили іноземцям всиновлювати дітей, в опозиції було таке гасло: “Путін їсть дітей”. І зараз воно стало знову актуальним, оскільки контракт з армією тепер підписують із 18 років. Це фактично вчорашні діти. І якщо не усиновлення не дорівнює смерть, то мобілізація в російську армію дорівнює смерть і Путін дійсно їсть своїх російських дітей”, — наголосив Олексій Барановський.

Читайте також: Стеження в Інтернеті, прослуховування, шпигунство: як Кремль тримає незгодних на гачку

Як повідомлялося, 11 квітня в Росії запрацювала система електронних повісток після нових поправок до законів. Ухвалені в надкороткий термін зміни тепер не залишають вибору росіянам — у разі отримання повістки їх чекає або покарання за неявку, або необхідність іти в армію.

Нагадаємо, весняний призов почався в Росії 1 квітня 2023 року. Крім того, 11 квітня чоловікам офіційно заборонили залишати країну після отримання повістки до явки в військкомат.

Прямий ефір