З українськими дітьми на окупованій території та в Росії працює спеціальний підрозділ ФСБ, — Лисянський

Павло Лисянський. Скріншот: uatv.ua

На окупованих територіях України діє підрозділ Федеральної служби безпеки РФ, який створений для контролю політичних настроїв людей. У його межах спеціальні співробітники займаються українськими дітьми. Про це розповів правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський у прямому ефірі марафону FREEДОМ.

“Діти проходять “фільтрацію”. Дітей допитують, з дітьми поводяться дуже жорстко, намагаються зламати дитячу психіку. Все це спрямоване на те, щоб у дитячих умах, у дитячій свідомості зламати українську ідентичність. Адже діти, на відміну від дорослих, не можуть ховати свої думки або якось уникнути відповіді, вони чесні… І окупанти, користуючись цим, намагаються взяти, зламати, розтоптати, десь принизити, десь залякати, десь обдурити. Звичайно, все спрямоване на те, щоб ці діти не почували себе українцями”, — розповів гість ефіру.

За його словами, із ще більш жорстоким ставленням українські діти стикаються після депортації до РФ.

“У дитячих будинках вихователі до наших дітей ставляться як наглядачі, це може зрівнятися лише з конвоєм у нацистських таборах. Вони мають головне питання — зламати українську ідентичність у голові у дитини. І в цьому їхній головний злочин, бо вони підіймають руку на дитину. Це і метафоричний вираз, і ми знаємо, вже є свідчення дітей, як їх в окупації били ціпками”, — коментує Лисянський.

Правозахисник зазначив, що подібні дії нерідко дають ефект, зворотний тому, на який очікує Росія: діти внутрішньо опираються.

“Ми бачимо, що діти повертаються на територію України, вони щасливі, хочуть повертатися. Для цього багато хто робить величезні зусилля: президент України, дипломатичний корпус, волонтери, правозахисники”, — наголосив він.

За словами Лисянського, після ордерів Міжнародного кримінального суду в Гаазі на арешт президента Путіна і так званої уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової Росія змінила риторику.

“Головне не зменшувати обертів. Нині вони віддали дітей, і наше головне завдання — збільшувати кількість дітей. Допоки ми не заберемо кожну дитину з тимчасово окупованої території, з Російської Федерації, із цих дитячих будинків”, — наголосив Павло Лисянський.

Нагадаємо, здійснено 50-ту місію щодо повернення в Україну незаконно вивезених російськими окупантами дітей. Вдалося повернути 31 дитину.

Прямий ефір