Ще 31 депортовану дитину вдалося повернути в Україну — що відомо

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Здійснено 50-ту місію щодо повернення в Україну незаконно вивезених російськими окупантами дітей. Вдалося повернути 31 дитину, повідомляє FREEДОМ із посиланням на виконавчого директора БО Save Ukraine, уповноваженого президента України з прав дитини (2014-2021 рр.) Миколу Кулебу.

На пресконференції він розповів, що ФСБ влаштовувала батькам та законним представникам дітей тривалі та виснажливі допити. Наприклад, коли вони приїхали до табору, щоб забрати дітей, росіяни не дозволили їм разом зайти до закладу.

“На жаль, бабуся, яка мала забрати двох дітей, померла під час цієї рятувальної місії. Ми не хочемо багато про це говорити, нам треба повернути тіло цієї бабусі в Україну та треба повернути дітей, яких вона мала забрати. Тому ми повернули 31 дитину, а не 33, як ми мали зробити… Це були тривалі допити ФСБ, і з кожною місією кількість годин, коли сім’ї проходять через ці випробування, збільшується. У даному випадку близько 14 годин багаторазових допитів, тому й не дивно, чому серце бабусі зупинилося”, — розповів Кулеба.

За офіційними даними, російські військові насильно вивезли з України понад 20 тисяч дітей. Як повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, цих дітей було депортовано з тимчасово окупованих територій, розлучено з батьками та насильно передано до російських родин. Під час переговорів із правозахисницею та співзасновницею Фонду Клуні “За справедливість” Амаль Клуні керівник ОП наголосив, що Україна вже активно працює над поверненням дітей та потребує міжнародної правової підтримки у розв’язанні проблеми порушення їхніх прав.

Читайте також: Росія використовує понад 19,5 тисяч депортованих українських дітей як розмінну монету, — Рашевська

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом (МКС) у Гаазі було видано ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна. Стосовно чинного президента Росії висунули звинувачення у воєнному злочині — незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії під час вторгнення РФ в Україну. Разом із Путіним ордер на арешт був виданий і на уповноважену при президенті Російської Федерації з прав дитини Марію Львову-Бєлову.

Прямий ефір