Чи готові росіяни й кримчани, які підтримали окупантів, воювати за Крим — думка Фесенка

Тимчасово окупований Крим. Фото: qha.com.ua

Більшість росіян поки що досі дуже сильно залежать від пропаганди. Разом із цим масово ні громадяни РФ, ні кримчани, які підтримали російську “владу”, не готові воювати за тимчасово окупований Крим під час його звільнення українською армією. Таку думку в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

За його словами, у Криму проблема — провалюється курортний сезон. Там окупанти вже готуються не до курортного сезону, а до військових дій.

“Вибухи, хлопки (бавовна) мало не щодня. Окопи риють на пляжах. І це проблема вже для кримського туристичного бізнесу. Усе. Ось, кого теж можна мобілізувати. Якщо курортного сезону не буде. Ось усі, хто там зайнятий у цьому туристичному бізнесі, будуть їх мобілізувати для оборони Криму. А ось ті, хто там живе, я не кажу про Москву і Петербург, Єкатеринбург, там особливо воювати не хочуть, я маю на увазі великі російські міста. Беруть же з глибинки, переважно з національних республік. Але і там охочих воювати дедалі менше, тому вони замість Криму, думаю, обиратимуть у тій чи іншій формі, у той чи інший спосіб, як залишитися на малій батьківщині, на реальній батьківщині. Крим їх уже не хвилює. “Крим — наш” нехай говорить російська пропаганда. Для них їхнє наше — їхній дім, сім’я, це їх хвилює більше”, — сказав Фесенко.

Політолог припустив, що це може стати початком повернення росіян до нормальності.

“Росія 2014 року після анексії Криму почала виходити з цієї нормальності, з’явилася манія великодержавності, істерія великодержавності. Росія почала сходити з розуму. На жаль, 24 лютого минулого року відбулося загострення, і ця манія, істерія захопила мільйони росіян. Тепер, можливо, почнеться повернення до нормальності, почнуть думати, що є речі важливіші, ніж війна на Донбасі або в Криму”, — пояснив він.

Щодо кримчан, які підтримали російську окупаційну владу, то значна частина з них “перефарбуються в синьо-жовті кольори” після того, як Україна повернеться на півострів. Більшість із них не готові йти захищати Крим зі зброєю проти української армії.

“Умовні шахтарі та інші жителі Донбасу, за яких Росія начебто вписалася воювати й звільняти їх, їх посилають на бійню. Вона їх убиває, знищує їхні міста. І це сигнал для кримчан. Нехай подивляться на те, що відбувається на Донбасі. Нинішня ситуація на Донбасі — це завтрашній день Криму. За що боролися, на те й напоролися. І воювати, я думаю, більшість кримчан не хочуть. Вони чекатимуть на результат війни й приймуть результат війни, у всякому разі абсолютна більшість. Ті, хто не приймуть, втечуть до Росії”, — каже Фесенко.

Політолог зазначив, що в Росії зараз марно проводити опитування.

“Поки там діє зомбо-ящик, тема громадської думки в Росії, тим паче самостійної громадської думки, не працює. Треба звертати увагу не на якісь умовні цифри — скільки за те чи інше, вони будуть за те, що скажуть їм у зомбо-ящику. Ось у чому проблема. Скажуть у зомбо-ящику: “Треба захищати Крим”, і формально путінські бабусі та решта публіки, яка дивиться зомбо-ящик, скажуть: “Добре, ми захищатимемо Крим”. Але воювати-то вони не будуть”, — розповів Фесенко.

Водночас, додав політолог, російська молодь, частина середнього класу не чекає, коли їх запитають. Вони минулого року втекли з Росії, близько мільйона осіб, тому що вони воювати не хочуть. Ось їхня реальна відповідь, їх Крим не хвилює. Вони вибрали Грузію або Казахстан.

Читайте також: Путін боїться набирати росіян, — Фесенко про масову мобілізацію в РФ

Прямий ефір