У РФ пропонували б повернути смертну кару навіть без загибелі “воєнкора” Татарського — деталі від юриста

В Росії все частіше підіймають тему щодо повернення смертної кари. Загибель так званого “воєнного кореспондента” Татарського (Фоміна) ще один такий привід, оскільки режим Путіна хоче створити суцільну атмосферу страху для росіян та представників опору. Про це сьогодні, 6 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський юрист і блогер Марк Фейгін. 

“Вони закрутять гайки і повернуть смертну кару, там багато чого можна зробити, наприклад, позбавляти громадянства, хоча Конституцією це заборонено, як і деякі інші обмеження в правах. Але це буде і для цього не потрібні приводи у вигляді вибухів кафе Пригожина і загибелі так званого Татарського”, — сказав він. 

Кремль зніме мораторій на смертну кару, щоб убивати всіх неугодних режиму як на території Росії, так і на тимчасово окупованих територіях України, підкреслив Фейгін. 

“Але сама по собі смертна кара це, як вам сказати, акт залякування. Наявність її створює певну атмосферу страху, розумієте? Тому що наявність її породжує таку ситуацію, за якої будь-який опір, будь-яка діяльність підпільна або інша, вона стає гранично небезпечною. Тобто люди, а про це свідчить практика, розуміючи, що з ними може статися, відходять від цієї діяльності. Так чи інакше, це робиться для пропагандистських цілей: “Ми повертаємо смертну кару, майте на увазі: тільки сіпніться і всіх уб’ємо”, — підсумував Марк Фейгін.

Читайте також: Сказав правду про війну — залишився без громадянства: у Росії хочуть ще більше посилити репресивне законодавство

Нагадаємо, глава Ліберально-демократичної партії Росії (ЛДПР) Леонід Слуцький запропонував скасувати в Росії мораторій на страту. На цю думку його наштовхнув нещодавній інцидент у Санкт-Петербурзі, коли внаслідок вибуху загинув “воєнкор” РФ Владлен Татарський (Максим Фомін). Депутат вважає цей випадок терактом.

Читайте також: Внутрішні розбірки у РФ, попередження Пригожину чи помста за пропаганду: що стоїть за вбивством Татарського

Прямий ефір