Процес розпаду Росії вже розпочався: з якими викликами доведеться впоратися Україні та світу

Прапор Росії. Фото: pixabay.com

Загроза ядерною зброєю — це блеф Російської Федерації, який вона використовуватиме для нагнітання ситуації надалі, заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов. Він упевнений, що Європа помиляється, коли вважає, що з Кремлем можна налагодити діалог, інформує FREEДОМ.

Існування Російської держави у нинішньому вигляді — це постійна загроза для України, вважає секретар РНБО. Києву доведеться це враховувати під час побудови своєї системи безпеки надалі. Тут ключове питання: якою буде Росія?

“Фрагментація Росії, яку активізував Путін 24 лютого 2022 року, відбуватиметься незалежно від чийогось бажання, питання лише у швидкості. Захід поки що не хоче цього визнавати, вважає, що може це якось регулювати, з кимось там домовитися. Я вважаю, що це процес, який не можна зупинити. Якщо ж фрагментації Росії не станеться, це буде питання нашої стійкості, нашого виживання. Воно стоятиме на порядку денному постійно, і для нас це буде постійним викликом”, — заявив Данілов.

Росія — країна-терорист і продовжує загрожувати безпеці не лише України, але й усього світу. Україна може зробити свій вагомий внесок у вирішення цієї проблеми, вважають в українському уряді.

“Ядерна зброя — це виклик для світу та цивілізації. Ми маємо на увазі, що країни — великі країни, до яких ми поки що не належимо, мають цим питанням потурбуватися, бо на них лежить певна відповідальність за те, що відбувається у світі. Це має бути не лише наш головний біль. Процес розпаду Росії вже почався, і його не можна зупинити. На кожній зустрічі із західними партнерами ми пояснюємо, що давайте цим питанням займатися, і ми тут можемо допомагати. З огляду на певні речі, я вважаю, ми непогано знаємо Росію. Ми їх знаємо, а вони — не знають”, — додав Данилов.

Для успішного подолання зовнішніх загроз Україні слід розширити список своїх союзників і шукати їх не тільки в Європі та США, упевнений секретар Ради національної безпеки і оборони України.

“Ми прогнозуємо, що створюватимуться нові спілки. Ми маємо своє бачення, і ми його вже передали до Офісу президента. У нас є чітке розуміння, як зробити так, щоб ми мали безпеку щодо Росії”, — додав Данилов.

Але основним викликом для України буде внутрішній, вважають експерти Українського інституту майбутнього. Для процвітання країни після перемоги над агресором важливо усвідомити, якою має бути Україна майбутнього і що потрібно для цього робити вже сьогодні.

“У нас є велика тенденція щодо того, що ми можемо захотіти піти шляхом найменшого опору та спробувати відбудувати Україну зразка 1991-2022 років. Ми маємо усвідомити, що це неможливо, це злочин перед майбутніми поколіннями та перед державою Україною. Перше питання, з якого треба розпочинати будь-які дискусії, — це не скільки нам потрібно грошей для відновлення, треба починати з того, якою буде ця країна і як ми її переосмислимо”, — заявив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

Також аналітик вважає, що існує небезпека того, що Україні навіть після перемоги над Росією не вдасться повністю очиститись від проросійських сил усередині країни. Процес очищення може бути тривалим. Але перед зовнішніми загрозами Україні потрібно залишатися стійкою і єдиною.

Читайте також: Західні санкції проти Путіна — над чим працює група Єрмака — Макфола

Прямий ефір