Репресивні закони, ухвалювані в РФ, стають дедалі жорсткішими — нові факти щодо росіян (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Москві суд висунув обвинувачення у справі про військові “фейки” видавцеві “Медіазони” Петру Верзилову. Його заочно заарештували за пости про вбивства мирних жителів у Бучі Київської області. Експерти кажуть, що репресії в Росії стали вже звичною справою. Так, департамент державного та житлового нагляду Свердловської області розіслав керуючим компаніям будинків розпорядження, в якому вимагає викликати поліцію і співробітників ФСБ у разі виявлення антивоєнних листівок, повідомляє FREEДОМ.

Невдалу спробу підпалу військкомату в Росії розцінили як тероризм. Затриманий у вересні минулого року краснодарець Олег Важдаєв розповів про тортури силовиків. З нього вибивали свідчення нібито про “українських замовників”. Важдаєв кинув у будівлю дві пляшки з “коктейлями Молотова”, щоб знищити свою облікову справу і не підпасти під мобілізацію. Одна з пляшок із запальною сумішшю не розбилася, а друга загорілася перед будівлею.

“Силовикам він правдиво розповів про мотиви спроби підпалу, але поліцію це, мабуть, не влаштовувало. Тоді на нього натягли протигаз без шланга, щоб не було чути криків, повалили на підлогу, закотили штани і під’єднали до гомілок струм, вимагаючи зізнатися в отриманні фінансування з України. Не витримавши тортур, Олег згадав про бандероль, яка чекала на нього на пошті, повідомивши, що там перераховані “замовниками теракту” п’ять тисяч доларів. Його одразу повезли на пошту, але у відправленні виявився дешевий кулон”, — повідомив адвокат Олексій Аванесян в інтерв’ю “Настоящему времени”.

А батька 6-класниці Маші Москальової з Тульської області вже засудили до двох років колонії. Олексія Москальова звинуватили в “повторній дискредитації” за антивоєнний малюнок його доньки.

“Справу розглянули за один день. За словами Москальова, сторінка в соціальній мережі неодноразово піддавалася злому, а публікації розмістили зловмисники. Доньку Москальова — 6-класницю Марію, яка намалювала антивоєнний малюнок на уроці образотворчого мистецтва — від початку березня тримають у реабілітаційному центрі для неповнолітніх”, — розповів адвокат Володимир Білієнко в інтерв’ю “ОВД-Инфо”.

В Улан-Уде відкрили кримінальну справу про “реабілітацію нацизму” на підлітка, який кричав: “Слава Україні!”, стоячи на пам’ятнику червоногвардійцям. А в Підмосков’ї оштрафували на 30 тисяч рублів заступника головного редактора незалежного тижневика “Жуковські вісті” Елу Знаменську за YouTube-стрім “Ваш донос очень важен для нас” з обговоренням війни проти України.

За словами експертів, репресивні закони, які сьогодні ухвалюють у Росії, стають дедалі жорсткішими.

“Російська влада має намір посилювати контроль над населенням Росії, оскільки ці закони — це не тільки міра відповідальності, це й інструмент цензури. У цьому сенсі влада намагається перешкоджати поширенню інформації, тим самим здійснюючи репресії щодо росіян”, — каже російський правозахисник і адвокат Микола Полозов.

Суд у Хабаровському краї засудив одного зі “свідків Єгови” до 6,5 років колонії “за читання Біблії”. “Свідків Єгови” визнали в Росії “екстремістською організацією” 2017 року. Досі незрозуміло, у зв’язку з чим.

Не дають силовики спокою і російському опозиціонеру Олексію Навальному. До нього в камеру ШІЗО знову посадили, за словами самого Навального, “старого друга-тракториста”, у якого великі проблеми з гігієною.

“Розумієте, в черговий раз стався дивовижний збіг. Мене саджають у ШІЗО, і він одразу здійснює вдалий проступок. Два місяці він курив в одному й тому самому місці, і ніхто не звертав уваги. Але щойно треба було неможливо задушливу камеру зробити ще більш задушливою і нестерпною, йому за це куріння теж дали 15 діб. Особлива принадність у тому, що останні два місяці йому не давали навіть елементарного гігієнічного приладдя — ані зубної пасти, ані туалетного паперу. Ну і ви вже самі зрозуміли — перевели його до мене, звісно ж, помаринувавши в санчастині. Використовують людину як ватку з бактеріями”, — йдеться в повідомленні Навального в Telegram.

Продовжують силовики активно моніторити соціальні мережі росіян. Так, житель Каменська-Уральського Сергій Кисельов у соцмережі залишив коментар під постом із фотографією банера на будівлі мерії: “Хлопці, ми чекаємо на вас із перемогою!”. Кисельов написав, що банер висить “для показухи”. Суд оштрафував його на 30 тисяч рублів.

Читайте також: У Росії продовжують судити тих, хто виступає проти війни — історії з життя (ВІДЕО)

Прямий ефір