Українські морські дрони тримають у страху Чорноморський флот РФ — деталі

Морскі дрони. Фото: u24.gov.ua

Українські морські надводні дрони суттєво стримують операції Чорноморського флоту РФ. Росіянам доводиться розосереджувати бойові кораблі, а також посилювати охорону в акваторії. Про це сьогодні, 29 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу ВМС України Андрій Риженко.

За його словами, сучасні супутникові засоби виявлення цілей на морі дають змогу дуже оперативно ухвалювати рішення на використання морських і повітряних дронів.

“Час підходу морського дрона до південного краю Кримського півострова становить близько чотирьох годин. Повітряний дрон долетить ще швидше туди. Знаючи, де перебувають надводні сили Російської Федерації, можна ці засоби використовувати досить ефективно”, — вважає Риженко.

Він зауважив, що після того, як 29 жовтня було проведено першу атаку морськими дронами в акваторії Чорного моря, росіяни розосередили кораблі по різних пунктах базування в Криму.

“Додатково розмістили сили у Феодосії та Керчі й дуже сильно посилили протидронові заходи: спостереження, закриття бухт боновими загородженнями, виставлення патрульних протидиверсійних катерів, які цілодобово чергують у бухтах Севастополя для того, щоб виявити ці дрони”, — повідомив експерт.

Риженко звернув увагу, що російські війська можуть пускати ракети, але військове командування РФ розуміє, що Україна може застосувати морські дрони, які матимуть певний ефект.

Читайте також: Унікальна і засекречена технологія — як Україна створює перший у світі флот морських дронів

Прямий ефір