Цивільні заручники в руках РФ: чому їхнє звільнення поки що неможливе, розповіла експертка

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Цивільних заручників часто немає у списках, у них немає жодного статусу, тому їхнє звільнення з російського полону та допомога неможливі. Про це сьогодні, 29 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала експертка координаційної групи відділу забезпечення Генерального штабу ЗСУ Ірина Баданова.

Вона зазначила, що є кілька категорій цивільних заручників: ті, хто брав участь у проведення Антитерористичної операції — їх звинувачують у злочині проти “народу Донбасу”, а також люди, які взагалі не мають стосунку до армії.

“Ті люди, про яких ми сьогодні знаємо тільки зі слів звільнених полонених, яких утримують у СІЗО, у колоніях, не побоюся цього сказати, у в’язницях Російської Федерації, і вони називаються замороженими. Ось такий дивний статус. Тобто на всі запити відповідають, що цих людей немає. Фрази “їх там немає” нам добре знайомі ще з 2014 року. Тому домогтися того, щоб у цих людей був хоча б якийсь статус, статус обвинуваченого, ми не можемо, їх просто не існує в жодних списках. Тому говорити про їхнє звільнення або хоча б про допомогу — це може бути адвокатська підтримка, посилки, передачі, все, що належить звичайним в’язням, — ми сьогодні не можемо, тому що цих людей фактично в жодних списках немає”, — сказала Баданова.

За словами експертки, можна тільки припускати, з чим пов’язані подібні дії РФ.

“Термін “заручники” виник не просто так. Заручник — це людина, за яку згодом вимагатимуть або викуп, або якісь інші вимоги можуть бути висунуті Україні в момент, коли буде підписано капітуляцію, коли буде підписано так чи інакше мирний договір. І ось тут доля цих людей цілком може виявитися страшною і важкою”, — вважає Баданова.

Вона наголосила, що вимога, яку висуває сьогодні Україна, це не обмін цивільних, а їхнє повернення на батьківщину без будь-яких умов і без обміну. Це ж передбачає і Женевська конвенція.

Читайте також: Викрадали заради викупу: про переслідування жителів Херсонської області розповів Головня

Прямий ефір