Після ордера на арешт Путіна Росія невеликими групами почала передавати депортованих дітей Україні, — адвокатка

Віра Ястребова. Фото: ukrinform

Путінський кіднепінг українських дітей був останньою краплею в терорі для українців. Президент РФ понесе покарання як політичне, так і юридичне. Таку думку і впевненість сьогодні, 15 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила виконавча директорка “Східної правозахисної групи”, адвокатка, правозахисниця Віра Ястребова.

“Ми знаємо, що це питання [повернення українських дітей] не просто десь там контролюють і воно перебуває на контролі в омбудсмена й уповноваженого президента з прав дитини, це велика робота, яка ведеться. Але ускладнюється тим, що, по-перше, на момент дослідження вони встановили, де перебувають ці діти, але щойно “пахне смаженим”, то російські силові структури дають команду, і цих дітей переміщують постійно. Крім того, минає день, два, вони вже оформляють документи, міняють метрику, місце перебування, і тому ця інформація досить динамічна, не є статичною. Якщо ми думаємо, що сьогодні наш маленький українець, якого ми ідентифікували, перебуває десь у Ростовській області, то далеко не факт, що він не буде переміщений”, — розповіла вона.

Крім того, за словами правозахисниці, важливий момент — доступ на територію Росії.

“Тут має бути ще робота і міжнародних організацій, у яких є мандат щодо роботи на території РФ. І треба домагатися, зокрема, щоб вони їхали, перевіряли і намагалися встановити. Якщо їх не допускають, то про це заявляти. Але в кожної організації є свої нормативні обмеження і більшість із них дотримується принципу нейтральності. А хто вже як трактує цей принцип нейтральності, залишається відкритим питанням”, — каже Ястребова.

Вона повідомила, що після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт, після підозри Путіну і Львовій-Бєловій ситуація почала змінюватися.

“Невеликими групами… вони, ці воєнні злочинці, зараз хочуть представити це все, що нібито це якісь невеличкі групи, вони зараз будуть цю історію всю максимально розмивати і передавати частково, і цей процес затягувати, щоб… вони думають, що ми не порахуємо, а ми вже порахували і не тільки ми. І відповідальності їм уникнути не вдасться. А вони, приховуючи свій злочин, зараз невеликими групами почали передавати дітей. І це вже великий внесок і перемога”, — резюмувала Віра Ястребова.

Читайте також: Росія не відмовиться від практики депортації українських дітей, — правозахисник

Прямий ефір