Якщо снаряди зі збідненим ураном допоможуть швидше закінчити війну, це буде величезна користь для екології України та всієї планети, — експерт

Ян Матвєєв. Фото: zhizn-zvezd.ru

Кремль використовує інформацію про постачання снарядів зі збідненим ураном Україні, щоб знову на дуже високому рівні говорити про ядерну війну, оскільки подібні погрози залишаються останнім аргументом Путіна. Заяви ж російської пропаганди про катастрофічну шкоду цих снарядів для екології та здоров’я українців є абсурдними, особливо на тлі вбивств громадян України російськими ракетами та реальної шкоди навколишньому середовищу від війни. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський військовий експерт Ян Матвєєв.

“Їм увесь час треба представляти Україну як зло. Це їхня риторика, вони її з самого початку ведуть. І весь час вигадують приводи: або на рівному місці, як бойових комарів, або притягують за вуха, як у цьому випадку, користуючись незнанням людей… Усі розуміють, що у Путіна залишився лише один вагомий аргумент у політиці та бойових діях. Це ядерна зброя. Тому що армія воює погано, невдало і немає жодних передумов до того, що російська армія може якось перевернути ситуацію, почати воювати краще”, — коментує гість ефіру.

Щодо шкоди екології, то, за словами Матвєєва, про неї можна було б говорити, якби йшлося про мільйони снарядів зі збідненого урану на обмеженій території. Але постачання такої великої кількості неможливо. Експерт підкреслив, що інсинуації пропаганди навколо цих снарядів особливо абсурдні на тлі російських ударів по мирних українських містах.

“Коли російська ракета руйнує будинок у Запоріжжі, а при цьому виходить Лавров і говорить [щось на кшталт]: “Ви знаєте, вони зараз постачають снаряди з ураном, буде радіоактивність, і українські громадяни від цього постраждають”, то це просто злочинці намагаються виправдатися, якось перекласти увагу”, — вважає Матвєєв.

Експерт також зазначив, що кожен день розв’язаної Росією війни завдає екології України величезної шкоди.

“Якщо снаряди зі збідненим ураном допоможуть українським військам, українським танкам швидше закінчити війну, то це буде величезна користь для екології України та всієї планети. Тому що війна звичайнісінькими снарядами завдає неймовірної шкоди тій же самій екології та вбиває людей, вбиває українців просто зараз”, — наголосив Ян Матвєєв.

Читайте також: “Урановими снарядами” Кремль лякає росіян — що це за боєприпаси насправді та в чому фейк (ВІДЕО)

Прямий ефір