Основу нової архітектури безпеки в Європі зараз закладають регіональні альянси, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: ukrinform.ua

Регіональні альянси закладають зараз основу нової архітектури європейської безпеки. Таку думку сьогодні, 3 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

Він зазначив, що наразі відбувається процес, коли Україна стає ініціатором нових правил безпеки.

“Ініціативи України якраз щодо гарантій міжнародної безпеки, адже вони стосуються не тільки України. Те, що було запропоновано, розроблено робочою групою на чолі з Андрієм Єрмаковим, головою Офісу президента України, та ексгенсеком НАТО Расмуссеном, — там ідеться про три виміри безпекової гарантії для України, міжнародних безпекових гарантій. Це двосторонні договори. Звичайно, нас насамперед цікавлять договори з такими найбільшими країнами з великим військовим потенціалом, які можуть бути реальними гарантами в плані забезпечення військової безпеки”, — сказав Фесенко.

Водночас, на думку політолога, такі ж договори підписуватимуться і з найактивнішими союзниками України, які межують з Росією.

“Для них це теж важливий прецедент. У них є парасолька НАТО… Цей процес створення регіональних альянсів України з окремими країнами НАТО вже відбувається. Тому двосторонні договори і договори багатосторонні”, — сказав Фесенко.

Крім того, він нагадав про проєкт великого міжнародного безпекового договору, який уже називають “Київським безпековим договором”. На думку політолога, цей проєкт ще потребує узгоджень, а підписуватиметься він уже після війни.

“Але, по суті, це формування нової архітектури європейської безпеки. Тому що так званий Гельсінський процес і ОБСЄ, на жаль, виявилися нездатними зупинити цю війну. І я думаю, треба буде створювати нову архітектуру європейської безпеки. І секторальні безпекові договори — це третій вимір”, — сказав Фесенко.

Він зазначив, що Україна ще до повномасштабного вторгнення Росії почала роботу зі створення таких регіональних альянсів.

“І в нас є договір із Туреччиною, є Люблінський трикутник, і я думаю, що будуть оформлюватися відносини з балтійськими країнами, тому що вони теж зацікавлені в максимальному зміцненні східного флангу НАТО. І фактично вже під час нинішньої війни формується реальний дієвий такий регіональний альянс, де балтійські країни, Україна і Польща активно співпрацюють і, до речі, теж допомагають у цьому процесі Чехія і низка інших східноєвропейських країн”, — сказав політолог.

Читайте також: Усім уже очевидно, що Україна може стати дуже серйозним військовим поповненням НАТО, — Фесенко

Прямий ефір