Як союзники ухвалюють рішення про постачання зброї Україні — етапи пояснив міністр оборони

Ілюстративне фото: zsu.gov.ua

У міністра оборони України Олексія Резнікова є вішлист озброєння для української армії, куди, звісно, увійшли літаки, що завершують список. Він упевнений, що західна авіація у ЗСУ точно буде, консультації ведуться на різних рівнях. Про це глава Міноборони України повідомив в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу FREEДОМ.

“Я так напівжартома, а насправді серйозно, коли все це почалося, усвідомлюючи, як цивільна людина, яка прийшла на посаду за 2,5 місяці до початку цієї війни, почала розбиратися і зрозуміла, що в нас озброєння — це колишня радянська зброя, і трохи української сучасної (як “Стугна”, “Нептун”, “Корсар” тощо), а все решта — це, по суті, стара радянська. Я розумів, що нам для повної перемоги потрібна західна зброя. Я склав собі такий вішлист, перелік потреб, звісно, з експертами, з військовими, я його називаю “вішлист для Санти”. У ньому було багато чого важливого”, — сказав Резніков.

Так, за його словами, спочатку в списку була артилерія 155-го калібру, потім MLRS — системи залпового вогню, зокрема й HIMARS, зокрема броньовані машини класу Bradley, Marder, Stryker тощо. Зокрема й танки важкі, протикорабельні комплекси як “Гарпун”. І літаки. І звісно ж системи ППО, такі як NASAMS, IRIS-T, Patriot тощо.

“У нас усе це вже є. На цьому всьому ми вже або воюємо, або захищаємо свої домівки, або вчимося. Літаки — це вже завершення цього списку. Літак — це авіаційна платформа, дуже складна, яка потребує уваги, догляду, обслуговування, мережі та підготовки льотчиків, техніків, інженерів, диспетчерів, взаємодії. Тобто це платформа, яка здатна на собі нести певну кількість ракет, радарів, авіоніки, якою потрібно вміти користуватися. Тому я точно не те, що думаю, а точно знаю, що в нас будуть сучасні літаки. Але наші партнери вони абсолютно розумні і прагматично підходять до ухвалення рішень, коли нам давати якусь зброю”, — каже міністр.

Він пояснив, що спочатку вони оцінюють свої запаси на складах — що можуть дати, в якій кількості в справному стані той чи інший вид зброї так, щоб не впав рівень боєздатності їхніх збройних сил. Далі вони оцінюють можливості забезпечення запчастинами та іншими речами для обслуговування. Умовно кажучи, маслами, гумками тощо. Далі вони оцінюють можливість отримати і від інших країн-партнерів точно такий самий вид зброї. Далі вони оцінюють можливості своїх інструкторів навчити українських військових і в який проміжок часу. Плюс вони оцінюють фінансові витрати своїх бюджетів, і, звісно, політичні ризики.

“Не забуваємо, що в їхніх країнах не всі проукраїнські, є і проросійські настрої, які кажуть: “О, зараз дамо зброю, це черговий рівень ескалації з Росією”. І тощо, і тощо. Це правда, що дехто хоче торгувати з Росією, купувати в них газ, продавати їм шампанське тощо. І ось коли весь цей пакет ставлять зелені галочки — так, так, так, так. Тоді ухвалюється політичне рішення щодо надання нам тієї чи іншої зброї”, — розповів Резніков.

Міністр зазначив, що те ж саме було з артилерією 155-го калібру.

“Ми говорили про це в березні, а отримали перші гармати в травні. Ми говорили у квітні про MLRS і HIMARS, а отримали їх у середині літа. Ми говорили про танки вже давно, а ось по суті попередній “Рамштайн” був таким переходом танкової ініціативи в статус танкової коаліції. А сьогодні вже ніхто не дивується, сьогодні ми всі чекаємо, коли прибудуть наші екіпажі. Те ж саме зараз відбувається з літаками. Я можу вас запевнити, що консультації ведуться, вони ведуться президентом Володимиром Зеленським на його рівні, вони ведуться мною з міністрами оборони наших країн-партнерів на моєму рівні, моїми членами команди на технічному рівні, і військовими — представниками Генерального штабу інженерами. Ми все це робимо”, — додав він.

Резніков уточнив, що питання в тому, коли буде оголошено це рішення, а про нього оголосять, коли буде чітко зрозуміло, яка основна авіаційна платформа буде базовою.

“Як сьогодні ми маємо Challenger британські, Abrams американські та німецькі Leopard. Але основною платформою будуть все ж таки Leopard, тому що їх є більше. Тому, який буде літак — покаже час. Наші пілоти готові вчитися літати на всьому — і на американських Falcon, і на шведських Gripen, і на британських Typhoon, і німецьких, і французьких. Але важлива відповідь на питання — скільки є вільних літаків, які можна нам передати, чи є на них запчастини, чи є система обслуговування і зброя. Головне питання — якою зброєю вони будуть обладнані. Але літаки будуть”, — підсумував міністр оборони України.

Читайте також: Антикремлівська коаліція вже складається з 54 країн, усі вірять у перемогу України, — Резніков

Прямий ефір