Patriot для України: що змінить отримання зенітно-ракетних комплексів (ВІДЕО)

Patriot. Фото: defence-ua

За даними CNN, США вже найближчим часом можуть оголосити про те, що готові надати українській стороні зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) Patriot. Про те, що ці системи необхідні Україні, її міжнародні партнери почали активно говорити після трагедії в польському Пшеводуві та масованих атак із боку Росії на об’єкти енергетичної інфраструктури України. За словами речника командування Повітряних сил України Юрія Ігната, відстань, на яку працює цей комплекс, – близько 150 км, що вдвічі більше, ніж радіус діючих зараз в Україні систем ЗРК. Patriot істотно поліпшить можливості ЗСУ у знищенні повітряних цілей, інформує FREEДОМ.

Президент США Джозеф Байден найближчим часом може оголосити про відряджання в Україну систем протиповітряної оборони Patriot. Про це повідомив репортер CNN у своєму Twitter 16 грудня.

“Коли він сів на борт AF1 для JBA, я запитав президента Джо Байдена, чи посилає він ракетні системи протиповітряної оборони Patriot в Україну. “Ти почуєш за кілька хвилин”, — сказав він мені”, — написав репортер CNN Дональд Джудд у Twitter.

Україна неодноразово просила передати Збройним силам саме комплекси Patriot. Сьогодні це один із найефективніших засобів протиракетної оборони. Система Patriot може контролювати до півсотні цілей, що перебувають у небі, і водночас стріляти одночасно по п’ятьох із них. 17 грудня, після чергової масованої ракетної атаки з боку Росії, у своєму вечірньому відеозверненні Володимир Зеленський ще раз нагадав про необхідність надійного захисту неба над Україною.

“Шановні партнери!  Знайдіть можливість дати Україні надійний захист неба, надійний щит ППО. Ви це можете. Ви можете дати захист нашим людям — 100-відсотковий захист від цих російських терористичних ударів. Коли це буде, основна форма російського терору — ракетний терор — стане просто неможливим.  А це означає безпеку для українців, безпеку для мільйонів людей і стратегічну перебудову всієї військової ситуації.  Що менше буде можливостей у Росії для терору, то більше буде у нас можливостей повернути й гарантувати мир”, — заявив у зверненні Володимир Зеленський.

В інтерв’ю французьким каналам TF1 і LCI глава Української держави повідомив, що переговори про передачу Україні систем Patriot регулярно ведуться з президентом США Джо Байденом.

“Процес триває. Я цим займаюся особисто. А в принципі, це дуже для нас важливо. І все, чим ми в Україні займаємося, це наближаємо результат. Для мене це важливо. Це мої особисті стосунки з президентом Байденом. Я з позитивом дивлюся на це питання. З великим позитивом”, — наголосив Володимир Зеленський.

Україні потрібно щонайменше 10 систем Patriot, вважає спікер командування Повітряних сил України Юрій Ігнат. Ці системи ППО ефективні проти літаків, ракет, зокрема балістичних, а також безпілотників, які через свій невеликий розмір — найскладніша ціль. Україні раніше передали кілька засобів ППО західних зразків. Серед них — одна установка IRIS-T і дві неповні батареї комплексів NASAMS. Для території, яку потрібно захищати від російських атак, цього не достатньо.

“Якщо, припустімо, NASAMS або IRIS-T побачив ціль своїм радаром, то ця інформація може тієї ж секунди передаватися на Patriot або інший комплекс. І якщо не вдається одному комплексу здійснити захоплення цілі або дотягнутися до неї, то це зробить інший комплекс. Це і буде така ешелонована ППО, яка в майбутньому, можливо, буде українською системою, буде гордістю ППО. Тому ми до цього прагнемо, щоб створити такий щит від держави-агресора, який охоронятиме не тільки Україну, а й Європу”, — сказав в інтерв’ю “Новому времени” спікер Командування Повітряних сил України Юрій Ігнат.

На сьогоднішній день ЗРК Patriot є в арсеналі 17 країн-членів НАТО. Багато держав тривалий час перебувають у черзі на отримання таких комплексів. Наприклад, армія Польщі, яка оголосила про рішення озброїтися Patriot у 2018 році, отримала цей вид ППО тільки навесні цього року. За даними CNN, про передачу комплексів Patriot Україні, у США можуть оголосити вже цього тижня.

Читайте також: Україні необхідно більше систем ППО від країн-партнерів, — спікер командування Повітряних сил ЗСУ (ВІДЕО)

Прямий ефір